EXCLUSIV Veteran în Irak, voluntar în Ucraina: Împotriva lui Putin luptă și români. Sunt pe front

DE Remus Cernea | Actualizat: 20.07.2022 - 18:04
Corespondentul Newsweek, Remus Cernea, alături de Grinch, din Legiunea străină a lui Zelenski / Newsweek

Legiunea Internațională reunește luptători experimentați veniți din întreaga lume pentru a-și aduce contribuția la apărarea libertății și democrației în fața agresiunii rusești.

SHARE

Și-au asumat riscul suprem pentru un set de valori fără de care tiraniile s-ar impune peste tot în lume.

Citește și: VIDEO Veteran din Afganistan, voluntar în războiul din Ucraina. Lecție de luptă pentru Newsweek

Au fost adesea în zone dificile ale frontului. Spre exemplu, o parte a Legiunii Internaționale luptă acum inclusiv pe linia de apărare Sloviansk-Kramatorsk contra ofensivelor rusești. Militarii încorporați în Legiune fac parte din armata Ucrainei și se încadrează în prevederile Convenției de la Geneva și a altor tratate internaționale privind războiul. Nu sunt mercenari așa cum încearcă propaganda rusă mistifice lucrurile.

Am discutat la Harkov cu „Grinch’”, veteranul american din Irak venit să lupte în Ucraina și care i-a cerut lui Elon Musk sisteme de comunicație Starlink! Interviul nostru început afară a fost întrerupt de alarma antiaeriană și a trebuit continuat în subsolul unei clădiri.

Citește și: VIDEO Harkov, orașul unde alarmele de război nu tac niciodată. Alerta de bombardament vine pe mobil

Newsweek: I-ați transmis un mesaj lui Elon Musk...

Grinch: Da, sunt un mare fan al lucrurilor pe care Musk le face în cele două principale direcții de acțiune pentru a crea independență energetică pentru specia noastră și de a extinde civilizația umană în afara planetei. Consider că aceste două scopuri ar trebui susținute de către orice persoană și că ele sunt importante pentru supraviețuirea noastră. Astfel că am un imens respect pentru domnul Musk iar dacă el ne va trimite sisteme de comunicație Starlink ar fi fantastic. Dar, oricum e important să continue ceea ce face și are respectul meu.

Newsweek: Vrea să construiască colonii umane pe Marte. Ce credeți? Dacă îi vom opri pe tirani pe planeta noastră, vom fi capabili în viitorul îndepărtat să nu avem războaie pe Marte sau pe Lună sau în spațiul cosmic?

Grinch: Cu siguranță asta sper. De asta sunt aici: nu pentru a face război, ci pentru a opri un război! Trebuie să îi oprim pe acești tirani. Și cred că putem face ambele lucruri, pe de o parte să oprim aceste războaie, să oprim regimurile autoritariste dacă atacă alte țări și încearcă să le supună, iar pe de alta să accelerăm progresul tehnologic pentru a ne asigura că specia va supraviețui. Putem face ambele lucruri.

Newsweek: Aveți camarazi români?

Grinch: Da, sunt și luptători români. Am întâlnit doi români și știu că sunt mai mulți, dar nu și în plutonul meu.

Am făcut tot ce putem să îi protejăm pe civilii din zonele în care am operat. Ne preocupă situația de fapt că suntem într-o zonă de război și sunt foarte mulți civili acolo unde se duc lupte. Uneori ei vor să ne ajute, ceea ce e extraordinar și avem nevoie de sprijin, dar nu vrem să îi vedem în zonele periculoase. E un real risc, când suntem bombardați verificăm și care este starea lor, iar uneori li se întâmplă lucruri foarte rele. Aceasta este o preocupare pentru noi.

Întrucât începuse alarma de atac aerian, un militar ucrainean ne-a cerut să intrăm la subsolul clădirii lângă care ne aflam.

Newsweek: Acum suntem în interiorul clădirii din cauza alarmei.

Grinch: Da, alarma antiaeriană. (începe să povestească despre o situație dramatică) Un soldat a murit, era un bun prieten de-al meu. Am făcut tot ceea ce puteam pentru a-i salva viața. Dar nu a reușit să supraviețuiască, din nefericire. Am avut sângele lui pe bocanci și pe pantaloni. La acel moment nu aveam generatoare de energie pentru a ne alimenta echipamentele de comunicație, astfel că nu am putut chema ajutorul medical necesar. Acum acea problemă este rezolvată, dar încă avem multe lipsuri tehnologice, sincer să fiu, și pe care trebuie să le acoperim. Sper să asculți acest mesaj, Elon (Musk)!

Da, este un lucru teribil să vezi un prieten de-al tău murind în fața ochilor tăi. Am învățat mult din astfel de experiențe dramatice și ne-am schimbat mult procedurile pentru a ne asigura că astfel de situații nu se vor mai petrece. Da, a fost teribil. Am vorbit cu familia lui, am făcut tot ceea ce puteam. Ceea ce ai de făcut este să înveți dintr-o astfel de experiență pentru a nu mai lăsa să se repete.

Newsweek: Ați fost în Irak, din câte am înțeles. Când?

Grinch: În 2003-2004. Am fost acolo pentru un an.

Newsweek: Și care ar fi principalele diferențe dintre acel război și acesta din Ucraina?

Grinch: E simpatic că și alți jurnaliști mi-au pus exact aceeași întrebare! Pot vorbi timp de o oră despre diferențele privind cultura, clima, echipamentul... Aici în Ucraina nu avem o armată NATO. Nu este o armată a Statelor Unite. America doar susține material. Acum este o situație foarte diferită. Însă toate acestea nu sunt lucruri importante.

Citește și: FOTO&VIDEO Post-apocalipsa din Irpin. Prima zi a fost război. A doua zi, lupte. A treia zi, rachete

Ceea ce este important este că privind înapoi cu 20 de ani, ne putem întreba dacă acel război din Irak a fost cu adevărat necesar. Ai putea spune că probabil că nu. Poți construi o puternică argumentație că mai degrabă nu. Dar acest război din Ucraina este în alb și negru! Este binele contra răului. Nu avem o zonă gri, de genul ‘Putin are o motivație bună pentru ceea ce face’. Nu! El este răul. El încearcă să supună o națiune de 44 de milioane de locuitori. Iar acesta este cel mai important lucru pe care pot să îl fac acum cu viața mea: să vin aici și să ajut și să protejez.

Citește și: VIDEO EXCLUSIV Lider în Legiunea Internațională a lui Zelenski: Există români care luptă în Ucraina

Am fost extrem de impresionat de voința ucrainenilor de a-și apăra țara și cultura. Putin a spus că Ucraina nu există, cu ucrainenii sunt doar ruși din partea de vest. Da, sunt multe similarități cu Rusia, culturale și în ce privește limba. Jumătate dintre cetățeni vorbesc rusa. Dar ucrainenii pe care i-am întâlnit sunt oameni minunați, foarte ospitalieri, foarte înțelegători, foarte inteligenți, foarte educați, foarte săritori în a ajuta, și am avut discuții lungi cu ei.

Citește și: VIDEO EXCLUSIV Armata lui Putin, la fier vechi. Cimitirul tancurilor rusești din centrul Kievului

Am învățat multe despre această țară și despre istoria ei veche. Și am învățat că Ucraina nu este parte a Rusiei, istoric vorbind, și că Putin nu poate avea nici o pretenție legitimă asupra ei. Toate acestea m-au impresionat și reprezintă o motivație și un scop foarte puternice pentru mine să fiu aici și pentru Legiunea Internațională să existe, pentru noi toți să ajutăm la apărarea acestei țări, lucru care m-a impresionat foarte mult.

Remus Cernea este corespondentul Newsweek România în Ucraina. 
 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te