VIDEO Europa pregătește avioane înarmate cu bombe nucleare. Ce țări NATO le vor folosi

DE Adina Mutăr | Actualizat: 14.12.2023 - 21:26
Europa, antrenament cu avioane înarmate cu bombe nucleare. Ce țări NATO le vor folosi - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)
F-16 Viper la baza aeriană Volkel din Olanda, „înarmat” cu un model de bombă B61-12 - Foto: Sandia National Laboratories

Europa pregătește avioane înarmate cu bombe nucleare. Ce țări NATO le vor folosi. Imaginea unui avion F-16 Viper la baza aeriană Volkel din Olanda, „înarmat” cu un model de bombă B61-12, este o dovadă a antrenamentelor de descurajare nucleară.

SHARE

Europa pregătește avioane F-16 Viper înarmate cu modele de bombe nucleare gravitaționale B61-12 . Ce țări NATO le vor folosi în cazul în care Rusia va încerca să materializeze amenințările nucleare.

Imaginea unui F-16 Viper cu modelul bombei B61-12 sub aripa sa a fost inclusă într-un montaj video al Laboratoarelor Naționale Sandia ale Departamentului de Energie și oferă o privire rară asupra programului de desfășurare a celei mai recente bombe nucleare a Americii în Europa, ca parte a acordurilor de partajare nucleară ale NATO.

Europa pregătește avioane înarmate cu bombe nucleare. Ce țări NATO le vor folosi

Hans Kristensen, directorul Proiectului de Informații Nucleare al Federației Oamenilor de Știință Americani (FAS) din Washington, a postat pe blog distribuția bombelor B61. 



„11 dintre cele 32 adăposturi de la baza aeriană Volkel sunt echipate cu o boltă subterană care poate adăposti până la patru bombe B61. Dar, în mod normal, dețin doar 1-2 bombe fiecare pentru aproximativ 10-15 bombe la bază”, potrivit FAS.

Volkel este una dintre numeroasele baze din Europa în care armata americană păstrează B61, ce ar putea fi utilizate pe aeronavele unor țări NATO selectate în acordurile de partajare a armelor nucleare ale Alianței.

B61-12 are o secțiune de coadă diferită față de variantele anterioare de B61 și aceasta este  vizibilă în imaginea apărută.

B61-12 este prima versiune a acestei bombe nucleare cu coadă pentru ghidare cu precizie și este un amalgam de componente dintr-un număr de tipuri anterioare de B61 combinate cu noua coadă și alte îmbunătățiri. 

Pentagonul începe acum dezvoltarea unei alte variante B61, B61-13.

Nu este clar dacă F-16 din imagine aparține Forțelor Aeriene Regale Olandeze (RNLAF) sau nu.

RNLAF este acum în proces de tranziție la F-35A Joint Strike Fighter și se așteaptă să-și retragă ultimul Viper anul viitor.

În noiembrie, șeful Comandamentului olandez de Luptă Aeriană a anunțat că flota F-35A a țării a primit „o certificare inițială pentru misiuni de descurajare”, formă ce desemnează măsuri față de amenințările nucleare ale Rusiei.

Pregătirile pentru desfășurarea acestor arme în Europa au loc deja de ani de zile, potrivit thedrive.com.

Pe baza informațiilor oficiale publicate până în prezent, numai bombardierele stealth B-2 Spirit ale Forțelor Aeriene ale SUA sunt aprobate în prezent pentru a folosi B61-12 în mod operațional.

Programul european pentru descurajare nucleară

Air Force F-15E Strike Eagles și F-35A Joint Strike Fighters, precum și viitoarele bombardiere stealth B-21 Raider, urmează să devină platforme operaționale de livrare pentru aceste bombe nucleare în viitor.

Este de așteptat ca B61-12 să fie integrate pe anumite F-16 ale unor țări membre NATO, precum și pe Vipers ale forțelor aeriene ale SUA.

Cele din serviciul olandez sunt autorizate acum să utilizeze variante mai vechi ale B61 în cadrul acordurilor de partajare nucleară ale NATO.

Citește și: Chemat la MAE, ambasadorul rus reia amenințarea militară a lui Putin. Ce ofertă a făcut românilor ?

Unele dintre avioanele de luptă Panavia Tornado cu aripi oscilante aflate în serviciu în Germania și Italia sunt capabile să servească drept platforme de livrare a armelor nucleare.

Decizia Germaniei de a cumpăra Joint Strike Fighters a fost, de asemenea, determinată în mod explicit de cerințe legate de misiuni nucleare.

Citește și: Avertismentul NATO care dă fiori: Risc real ca Putin să nu se oprească la Ucraina. România, o țintă

Autoritățile poloneze au fost deosebit de deschise cu privire la interesul lor de a găzdui cel puțin arme nucleare americane în viitor.

Polonia împărtășește o graniță cu Belarus și cu enclava Kaliningrad a Rusiei, cea din urmă având platforme pentru a sprijini desfășurarea armelor nucleare, probabil că se află acolo în prezent. 

Imaginea avionului F-16 cu modelul bombei nucleare B61-12 sub aripa sa, făcută la Baza Aeriană Volkel, subliniază și mai mult faptul că NATO rămâne o alianță nucleară și că membrii săi lucrează activ pentru a dezvolta capabilitățile în această privință.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te