Avertismentul NATO care dă fiori: Risc real ca Putin să nu se oprească la Ucraina. România, o țintă

DE Daniel Toșa | Actualizat: 14.12.2023 - 15:41
Avertismentul NATO care dă fiori: Risc real ca Putin să nu se oprească la Ucraina. România, o țintă - Foto: Profimedia images

Avertismentul NATO care dă fiori: Risc real ca Putin să nu se oprească la Ucraina. Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a emis joi un avertisment cu privire la un risc cât se poate de real ca Rusia să atace țările NATO din flancul estic dacă va învinge Ucraina.

SHARE

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a emis joi un avertisment cu privire la un "risc real" în cazul unei victorii a Rusiei în Ucraina, exprimând temerea că președintele rus Vladimir Putin ar putea extinde agresiunea către țările vecine - Republica Moldova, fiind una dintre victimele sigure, urmând țările din flancul estic al NATO - România, Polonia, țările Baltice.

Avertismentul NATO care dă fiori: Risc real ca Putin să nu se oprească la Ucraina. România, o țintă

Acest avertisment a fost făcut în timpul unei conferințe de presă la Bruxelles, unde Stoltenberg a subliniat importanța continuării sprijinului militar pentru Ucraina.

"Dacă Putin câștigă în Ucraina, există un risc real ca agresiunea sa să nu se oprească aici", a declarat Stoltenberg, adăugând că sprijinul acordat Ucrainei nu este doar un act de caritate, ci o investiție în securitatea întregii regiuni.

Acest avertisment vine în contextul în care liderii UE se reuneau la Bruxelles pentru a discuta, printre altele, despre un ajutor financiar de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina, care întâmpină opoziția Ungariei conduse de Viktor Orban.

Citește și: Putin vrea mai mult din Ucraina. „Odesa, oraș rusesc. Toți știu asta. Occidentul strică tot”

Stoltenberg a avertizat că încetarea asistenței militare pentru Ucraina ar prelungi războiul și nu ar contribui la soluționarea conflictului. El a subliniat că singura cale de a obține o pace justă și durabilă este de a convinge președintele Putin că nu va câștiga pe câmpul de luptă, iar aceasta poate fi realizată prin sprijinul continuu acordat Ucrainei.

În timp ce situația în Ucraina devine tot mai dificilă, cu contraofensiva militară neconcludentă, NATO reiterează necesitatea sprijinului pentru Ucraina în fața amenințărilor continue din partea Rusiei.

Rusia amenință direct România cu războiul

Ambasada Federaţiei Ruse în România a transmis, miercuri, prin intermediul reţelelor sociale, „poziţia Federaţiei Ruse cu privire la avioanele F-16 transferate Ucrainei de către NATO”, în care coroborează o declaraţie a purtătoarei de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, cu un comentariu prezentat de delegaţia rusă la o reuniune a OSCE, din care reiese că Moscova ameninţă deschis România, în cazul în care Ucraina va folosi avioane F-16 ce vor decola de pe teritoriul României.

Citește și: Breaking news! O dronă rusească a căzut în România. A făcut un crater de 1,5 metri. Răspunsul NATO

Purtătoarea de cuvânt al MAE Rusiei, Maria Zaharova, a declarat că „ţinând cont de distrugerea unei părţi semnificative a infrastructurii aerodromurilor de pe teritoriul Ucrainei, există o mare probabilitate că avioanele tactice de luptă F-16 transferate forţelor armate ucrainene de către statele membre NATO vor efectua zboruri din bazele aeriene din Polonia, Slovacia şi România”.

Putin amenință Europa: „Nu va exista pace până când Rusia nu își atinge toate obiectivele”

Președintele Vladimir Putin a declarat, joi, în cadrul unei conferințe de presă maraton că nu va exista niciun motiv de pace până când Rusia nu își va atinge toate obiectivele.

Fără a furniza dovezi, Putin a susținut că sud-estul Ucrainei a fost întotdeauna pro-rus și că dorința Occidentului de a se apropia de granițele Rusiei a dus la actualul conflict.

„Odesa este un oraș rusesc, toată lumea știe bine acest lucru”, a spus Putin.

Putin a menționat că Rusia a fost forțată să înceapă o „operațiune militară specială.” Președintele Federației Ruse a declarat că „dorința Occidentului de a se târî până la granițele Federației Ruse a dus la conflictul ucrainean.”

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te