Chemat la MAE, ambasadorul rus reia amenințarea militară a lui Putin. Ce ofertă a făcut românilor ?

DE Petre Bădică, Sabin Orcan | Actualizat: 14.12.2023 - 20:19
Chemat la MAE, ambasadorul rus reia amenințarea militară a lui Putin - Foto: Facebook / Ambasada Rusia

MAE îl convoacă pe ambasadorul rus, Valeri Kuzmin, în ziua în care acesta a preluat amenințările lui Putin cu o ripostă la adresa României. Ambasada Rusiei face o ofertă românilor, să studieze în Rusia, în ziua în care o dronă rusească a căzut pe teritoriul României.

SHARE

MAE îl convoacă pe ambasadorul rus, Valeri Kuzmin, după ce o dronă a căzut pe teritoriul românesc. În aceeași zi, Ambasada condusă de Kuzmin face oferte tinerilor pentru a merge la studiu în Rusia, gratuit, și preia amenințările lui Putin cu o ripostă militară la adresa României.

Citește și: Putin vrea mai mult din Ucraina. „Odesa, oraș rusesc. Toți știu asta. Occidentul strică tot”

Ce a spus MAE?

„Ministerul Afacerilor Externe protestează ferm față de incidentul generat de prăbușirea necontrolată a unei drone utilizate în atacul asupra infrastructurii portuare ucrainene în noaptea de 13/14 decembrie a.c., într-un perimetru nelocuit, aflat la circa 4 km amonte de localitatea Grindu. Acesta reprezintă o nouă violare a spațiului aerian al României, contrar dreptului internațional.

Citește și: Breaking news! O dronă rusească a căzut în România. A făcut un crater de 1,5 metri. Răspunsul MApN | Newsweek Romania

Ministerul Afacerilor Externe solicită ferm încetarea atacurilor repetate împotriva populației și a infrastructurii civile ucrainene, precum și a escaladării iresponsabile de către Federația Rusă a situației de securitate, inclusiv la frontiera dintre România și Ucraina. Ministerul Afacerilor Externe reiterează condamnarea fermă a acestor atacuri împotriva obiectivelor civile, care încalcă normele de drept internațional umanitar și sunt considerate crime de război.

Ministerul Afacerilor Externe a informat și se consultă cu aliații NATO asupra evoluțiilor de la frontiera dintre România și Ucraina, inclusiv asupra incidentului de astăzi. De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe îl va convoca pe șeful misiunii diplomatice a Federației Ruse”, se arată în comunicatul MAE.

O dronă rusească a căzut în România?

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a a anunțat că a fost găsit un crater de 1,5 metri adâncime, ca urmare a prăbuşirii necontrolate a unei drone utilizate în atacul asupra infrastructurii portuare ucrainene.

Citește și: Cel mai sălbatic atac al Rusiei contra Kiev: A plouat cu rachete și drone ca în Războiul din Golf

Anterior, sistemul de supraveghere radar al Armatei României a indicat o posibilă pătrundere neautorizată în spaţiul aerian naţional, în zona Grindu, judeţul Tulcea. Ministerul Afacerilor Externe anunţă că îl va convoca pe şeful misiunii diplomatice a Federaţiei Ruse.

Românii, chemați în Rusia

În aceeași zi, pe site-ul ambasadei ruse, tinerii români sunt invitați să meargă gratuit la Moscova.

„Dragi prieteni, dacă doriți să studiați limba rusă și în același timp să vizitați una dintre cele mai frumoase capitale ale lumii, atunci nu ratați această oportunitate.

Programul de Burse în Rusia vă oferă posibilitatea să vă înscrieți la cursuri de limba rusă (chiar de la nivelul 0), și în același timp să vizitați Moscova.

Pentru a beneficia de programul de burse trebuie să vă înregistrați pe platforma education-in-russia.com până pe 15 decembrie 2023 și să vă alegeți un program, fie de scurtă durată (școli de vară), fie program de lungă durată (Licență, Master, Doctorat)”, potrivit unui anunț al Ambasadei.

Amenințarea lui Putin, preluată de ambasadă

 

Chemat la MAE, ambasadorul rus reia amenințarea militară a lui Putin. Ce ofertă a făcut românilor?

În urmă cu 24 de ore, Ambasada Rusiei a reluat amenințarea lui Putin cu o ripostă militară asupra României. 

„Astăzi, 13 decembrie, în cadrul ședinței plenare a OSCE, șeful delegației ruse la Viena pentru securitatea militară și controlul armelor, Konstantin Gavrilov, a declarat că Rusia avertizează cu fermitate că „utilizarea avioanelor tactice de luptă F-16 de pe teritoriul statelor menționate mai sus va fi considerată de Moscova drept participarea acestor țări la conflictul din Ucraina și va obliga Rusia să ia măsuri adecvate”, potrivit unui paragraf citat de Ambasada Rusă.

Concluzie. Ambasada Rusiei și Kuzmin sfidează România de aproape doi ani. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te