VIDEO Elicopter rusesc Mi-8 de 15.000.000$, doborât de o dronă ucraineană. Niciun supraviețuitor

DE Daniel Toșa | Actualizat: 01.08.2024 - 15:39

Elicopter militar rusesc Mi-8 de 15.000.000$, doborât de o dronă ucraineană lângă Donețk. Forțele ucrainene au o nouă lovitură dureroasă Rusie. O dronă ucraineană a doborât un elicopter rusesc de 12 tone și 15 milioane de dolari în apropiere de regiunea Donețk.

SHARE

Elicopterul militar Mi-8 al armatei ruse, care a explodat la sol în apropiere de Donețk, ocupat de Rusia, ar fi fost doborât de o dronă ucraineană miercuri, 31 iulie, potrivit bloggerilor militari ruși și presei occidentale.

Elicopter militar rusesc Mi-8 de 15.000.000$, doborât de o dronă ucraineană lângă Donețk

Canalul militar rus de Telegram Voevoda veshchaet a scris că o dronă ucraineană a atacat elicopterul în momentul decolării.

Trupele ucrainene au identificat elicopterul rusesc de 12 tone, cu trei echipaje, care este utilizat pentru misiuni de atac, transport și evacuare medicală, în timp ce se afla încă în apropierea solului.

Rușii au indicat că atacul a fost efectuat la o distanță considerabilă de linia frontului. Acest lucru sugerează că Ucraina are drone capabile să distrugă avioane rusești chiar și în regiunea Donețk, care se află la aproximativ 50 km de linia frontului, așa cum au sugerat unele mass-media ucrainene.

Citește și: Primul lot de avioane F-16 a ajuns în Ucraina. Ce se întâmplă în continuare?

Fotografii și videoclipuri care circulă pe rețelele de socializare arată un elicopter de transport Mi-8 care arde în apropiere de Donețk, în estul Ucrainei ocupat de Rusia. 

Citește și: SUA au început livrarea de rachete pentru F-16 în Ucraina. Rusia: „Vom ataca rutele de transport”

Fighterbomber și alte câteva canale rusești au confirmat prăbușirea elicopterului și decesul echipajului. Este probabil ca și pasagerii aflați la bord să fi murit.

Bloggerii militari ruși au raportat că elicopterul transporta soldați ruși răniți. Inițial, pe rețelele de socializare au circulat informații conform cărora elicopterul a fost doborât de apărarea aeriană rusă.

Jurnalistul militar ucrainean Yury Butusov a scris prin intermediul Telegram-ului său că, pentru prima dată în lume, un interceptor ucrainean de drone a distrus un aparat de zbor cu echipaj în aer deasupra Donețkului - un elicopter de luptă rusesc de transport Mi-8.

"Întregul echipaj și pasagerii au fost eliminați. Costul Mi-8 în sine este de cel puțin 15 milioane de dolari. Dacă se confirmă că a fost folosită o dronă, este o realizare istorică demnă de cele mai înalte premii ale Ucrainei", a relatat jurnalistul.

Încă din septembrie, operatorii ucraineni de UAV-uri au experimentat lovirea elicopterelor rusești cu dronele lor în timpul zborului. Amenințarea reprezentată de aceste drone a devenit atât de semnificativă încât forțele aeriene ruse au început să repartizeze unele elicoptere pentru a le escorta pe altele.

A fost nevoie de cel puțin 10 luni de încercări înainte ca un operator ucrainean de drone să reușească să lovească un elicopter rus.

Numeroasele eșecuri sunt de înțeles, având în vedere că elicopterele pot zbura cu peste 150 de mile pe oră la altitudini de câteva mii de picioare - prea repede și prea sus pentru ca o dronă mică, de două kilograme, să reușească o lovitură precisă fără multă îndemânare sau noroc din partea operatorului, după cum subliniază Forbes.

O dronă FPV transportă de obicei doar câteva kilograme de explozibili, dar chiar și o încărcătură mică poate fi eficientă. Nu este nevoie de multă putere de foc pentru a doborî un elicopter dacă rotorul este lovit.

Pentru a parcurge 16 km, o dronă FPV poate avea nevoie de ajutorul unei a doua drone, aflată la câțiva kilometri în urmă, care captează și retransmite semnalul său de comandă de rază scurtă. Este o operațiune complexă care necesită o coordonare atentă.

Armata rusă dispune de sute de elicoptere și, până în prezent, a pierdut aproximativ o sută din cauza acțiunilor ucrainene. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te