VIDEO Două bombardiere americane B-1B au făcut o „vizită istorică” în Turcia. Ce misiune au avut

DE Adina Mutăr | Actualizat: 02.11.2023 - 07:37
Două bombardiere americane B-1B au făcut o „vizită istorică” în Turcia - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

Două bombardiere americane B-1B au făcut o „vizită istorică” în Turcia. Ce misiune au avut. Două bombardiere B-1B Lancer ale Forțelor Aeriene ale SUA au aterizat miercuri în Turcia, prima vizită a acestui tip de bombardier strategic la baza aeriană Incirlik.

SHARE

Două bombardiere americane B-1B au făcut o „vizită istorică” în Turcia, într-un moment de tensiuni semnificative între Turcia și Israel.

Președintele turc Recep Erdogan și-a intensificat retorica împotriva Guvernului israelian, susținând în același timp că adversarul său, Hamas, organizația care a comis masacrul de la 7 octombrie din Israel, nu este o grupare teroristă.

Două bombardiere americane B-1B au făcut o „vizită istorică” în Turcia. Ce misiune au avut

Într-un comunicat de presă, Serviciul de Distribuție a Informațiilor Vizuale de Apărare (DVIDS) al Pentagonului a comunicat că oprirea la Incirlik a inclus prima realimentare „hot-pit” care a fost efectuată de un B-1 la bază. 

Bombardierele strategice sunt repartizate la Escadrila 9 Expeditionary Bomb, supranumită „Liliecii”, de la baza forțelor aeriene Dyess, Texas, care este în prezent desfășurată la RAF Fairford, în Regatul Unit, în cadrul misiunilor de antrenament Bomber Task Force-Europe 24-1.

Aeronava a ajuns la baza engleză pe 12 octombrie 2023.

Potrivit comunicatului de presă al DVIDS, șederea în Turcia a făcut parte dintr-o misiune de antrenament Bomber Task Force planificată de mult timp.

Avioanele B-1 s-au aflat la Incirlik – o importantă bază militară americană – timp de mai puțin de două ore, apoi au participat la o misiune de antrenament cu Forțele Aeriene Turce.

Misiunile de antrenament au inclus integrarea avioanelor B-1-urile cu aeronavele cisternă KC-135R ale forțelor aeriene turce – cunoscute ca Asena – precum și cu F-16 Vipers.

Scenariile practicate au inclus integrarea Joint Terminal Attack Controller (JTAC), precum și sprijin aerian apropiat.

Baza Aeriană Incirlik, care este cunoscută la nivel local sub numele de Baza a 10-a Alimentare, precum și contingentul Forțelor Aeriene ale SUA de la aceeași bază, Aripa 39 a bazei aeriene, „ajută la protejarea intereselor SUA și NATO în Regiunea de Sud, oferind o bază aeriană operațională și receptivă, pregătită să proiecteze o putere aeriană integrată”.

Baza Aeriană Incirlik găzduiește bombe nucleare B61, deși nu există nicio aeronavă care să le poată folosi.

Faptul că aceste arme se află încă în Turcia a devenit din ce în ce mai controversat, mai ales după o tentativă eșuată de lovitură de stat împotriva lui Erdogan și consecințele asupra relațiilor SUA-Turcia.  

B-1 nu sfolosesc aceste arme nucleare sau orice alte arme nucleare.

„Suntem încântați să susținem și să felicităm această operațiune istorică de realimentare din Incirlik”, a declarat colonelul Robert Schoeneberg, comandantul adjunct al Aripii 39, potrivit  thedrive.com.

„Demonstrează capacitățile unice și poziționarea strategică a acestei baze. În plus, evidențiază tuturor că Türkiye este un partener esențial, iar Team Titan este deschisă pentru afaceri.”

De asemenea, este semnificativ faptul că Forțele Aeriene ale SUA se integrează atât de strâns cu cele turce în acest moment.

Disensiuni majore între Turcia și Israel, aliatul SUA

Nu numai că relațiile dintre Turcia și Israel sunt deosebit de dure în prezent, dar Ankara a fost, a amânat foarte mult aderarea Suediei la alianța NATO, ceea ce nu a convenit SUA.

Citește și: VIDEO Avionul nuclear american B-52, pentru prima oară în Coreea de Sud. Ce misiune are

În weekendul trecut, președintele Erdogan a mers foarte departe cu acuzațiile aduse Israelului și „Occidentului” privind războiul din Gaza împotriva Hamas.

Erdogan a declarat la un uriaș miting pro-palestinian la Istanbul că el consideră Israelul un ocupant și a susținut încă o dată că Hamas nu este o organizație teroristă.

Citește și: Erdogan amenință că va declara război Israelului și va trimite trupe în Gaza să ajute Hamas

„Principalul vinovat din spatele masacrului care se desfășoară în Gaza este Occidentul”, a spus Erdogan mulțimii, adăugând că Israelul se comportă ca un „criminal de război”.

În acest context, vizita avioanelor strategice B-1 la Baza Aeriană Incirlik arată, totuși, că relațiile dintre SUA și Turcia sunt foarte strânse, bazate pe încredere, ca între aliați NATO. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te