VIDEO Cum au curățat ucrainenii Harkovul de ruși cu tehnică americană și occidentală

DE Elena Andrei | 13.09.2022 - 17:35
Cum au curățat ucrainenii Harkovul de ruși/foto: creative commons

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că forțele armate ale Ucrainei au eliberat peste 6.000 de kilometri pătrați din teritoriul ucrainean de sub ocupația forțelor ruse, de la începutul lunii septembrie.

SHARE

Doar într-o săptămână, în septembrie, forțele ucrainene au eliberat 2.000 de kilometri pătrați în nord-estul Ucrainei. Este mai mult decât a reușit armata rusă să cucerească în luni de război de uzură costisitor în regiunea Donbas, potrivit 19fortyfive.com.

Această reușită s-a datorat în parte și elementului surpriză - contraofensiva din Harkov a fost mascată de atacurile în Herson, unde rușii și-au contrat forțele - dar cel mai mult datorită armelor performante furnizate de Occident.

Sisteme de artilerie cu rachete HIMARS pentru lovituri de precizie ce au vizat stocurile de muniții, cartierele generale, apărarea antiaeriană și podurile rusești, și-au arătat superioritatea.

În același timp, donațiile de sisteme de artilerie occidentale superioare au atins o masă critică, oferind Kievului o putere de foc superioară din punct de vedere calitativ, pe care a folosit-o pentru a ține piept artileriei grele a Rusiei.

Imagini intense cu o unitate mixtă străină/ucraineană în acțiune în timpul unei recente ofensive arată utilizarea eficientă de echipament donat de SUA, de la M1151A1 HMMWV (Humvee) cu Browning M2 HMG montat, la lansatoare M136A1 AT4-CS AT.

Atacul HIMARS al Ucrainei a redus bombardamentele rusești la o treime din nivelul anterior și a epuizat rapid capacitatea Rusiei de a organiza operațiuni ofensive majore.

La începutul lunii august, armata rusă a trecut la o poziție defensivă, pregătindu-se pentru o contraofensivă ucraineană așteptată în Herson.

Citește și

VIDEO Întrunire secretă la Ialta. SUA au cerut Ucrainei să negocieze cu rușii. „Imposibil”

Crimeea, elementul forte al negocierilor pentru încheierea războiului dintre Rusia și Ucraina

Videoclipurile arată forțe ucrainene în Humvee-uri blindate care pătrund în oraș, folosind  mitraliere grele, în timp ce infanteria înaintează. Astfel de „coloane zburătoare”, foarte mobile,  ar fi nesăbuite împotriva unui adversar bine pregătit, dar sunt eficiente pentru a cuceri rapid terenul atunci când inamicul fuge și nu este în măsură să organizeze o apărare solidă, potrivit analiștilor de la 19fortyfive.com.

Deși victoriile au părut „ușor” de obținut, luptele au fost dramatice.

Într-un incident înregistrat, un tanc rusesc care se retrăgea din Izium a nimerit într-o coloană de camioane ucrainene pline de forțe speciale care se apropiau din direcția opusă. Acesta a încercat să treacă în fugă pe lângă coloana ucraineană și s-a izbit de un copac.

Într-o altă încăierare neobișnuită, surprinsă parțial pe video, o coloană de blindate ucrainene condusă de un tanc T-64 s-a întâlnit pe șosea cu un vehicul de luptă rusesc BMP. Întrucât mitraliera sa nu era funcțională, tancul T-64 a intrat în BMP, ucigând ocupanții.

Unii analiști, și chiar ministrul ucrainean al Apărării, sunt de părere că forțele ucrainene nu ar trebui să avanseze prea mult la est de Kupiansk și de râurile Oskil și Siverski Doneț.

Ar fi mai util să se evite supraextinderea frontului, să își consolideze pozițiile în jurul râurilor  și, în cele din urmă, să transfere forțele către alte sectoare critice.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te