Crimeea, elementul forte al negocierilor pentru încheierea războiului dintre Rusia și Ucraina

DE Adina Mutăr | 11.09.2022 - 16:07
Valeri Zalujni, comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei/foto: Profimedia Images

Pierderea de către ruși a controlului asupra Crimeii va afecta semnificativ cursul războiului, dar, din punct de vedere militar, efectul eliberării peninsulei ar fi temporar, apreciază șeful armatei ucrainene, Valeri Zalujni.

SHARE

Un articol scris de Valeri Zalujni, comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, și de generalul Mihailo Zabrodski, prim-vicepreședinte al Comisiei parlamentare pentru securitate națională, apărare și informații, pentru Ukrinform, arată o „maleabilitate” în abordarea situației actuale dintre Rusia și Ucraina.

„Să presupunem că Forțele Armate ale Ucrainei obțin un succes semnificativ în campania militară din 2023 și preiau controlul asupra peninsulei Crimeea.

Este greu de supraestimat semnificația extrem de pozitivă a unei astfel de victorii strategice, atât din punct de vedere politic, cât și din punct de vedere informațional. Cu toate acestea, semnificația militară a unei astfel de victorii poate fi evaluată diferit”, scriu cei doi înalți oficiali.

Zalujni și Zabrodski evaluează că, dacă Crimeea va fi eliberată, Rusia va pierde baza Flotei sale din Marea Neagră, rețeaua de aerodromuri și un număr semnificativ de provizii, personal și echipamente.

Cu toate acestea, în opinia lor, „eliberarea Crimeii nu va împiedica dureroasa, dar foarte probabila, relocalizare a Flotei rusești din Marea Neagră la baza navală Novorossisk de pe coasta de est a Mării Negre". Și în acest caz, „prezența militară a statului agresor în regiune va fi menținută, împreună cu amenințarea cu lovituri cu rachete.

Citește și

VIDEO Armata ucraineană mai are 50 de kilometri de eliberat până la graniță. Ce va face Putin

VIDEO Cine este generalul Syrskiy, eroul Ucrainei care a eliberat 2.000 km de sub ocupație rusă

Același lucru este valabil și pentru Forțele Aeriene Ruse, care vor putea folosi în continuare aerodromurile Primorsko-Akhtarsk și Ieisk.

Zalujni și Zabrodski consideră că efectul pierderii de către Rusia a unor stocuri semnificative de resurse materiale va fi, de asemenea, temporar. În timp, rușii vor fi capabili să își refacă pierderile de personal și echipamente, cel puțin din punct de vedere numeric.

„Pentru a rezuma, în ceea ce privește perspectivele ulterioare, după 2023 putem vorbi doar despre o nouă fază a impasului - cu date inițiale și perspective diferite, desigur, dar, din nou, vom avea un impas continuu, mai mulți morți, mai mult consum de resurse și, în cele din urmă, un rezultat incert”, au scris cei doi.

Articolul arată o disponibilitate a Ucrainei de a reporni negocierile cu Rusia, nu neapărat cedând Crimeea pentru a se încheia războiul, dar renunțând la atacurile forțelor ruse din peninsulă. Kievul nu va recunoaște Crimeea ca teritoriu rusesc, preferând deocamdată un „conflict înghețat”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te