VIDEO Convoaie de tancuri Abrams și sisteme de artilerie Paladin de 9.600.000 $ tranzitează România

DE Daniel Toșa | Actualizat: 01.04.2024 - 19:32

Convoaie de tancuri americane M1A2 SEPv3 Abrams, sisteme de artilerie M109A6 Paladin cu tun de 155 mm, blindate de infanterie Humme au fost surprinse tranzitând România pe un tren de marfă.

SHARE

Newsweek România a publicat, în ultimele zile mai multe filme în care blindate militare tranzitează România fie spre Ucraina, spre locuri de antrenament sau spre destinații necunoscute.

Citește și: Rusia atacă traseul armamentului NATO pentru Ucraina. Ruta trece prin România-Chișinău-Odesa

Citește și: VIDEO Ce caută, zilnic, un avion de 175.000.000$ al SUA deasupra României? Ce misiune are?

Convoaie de tancuri Abrams și sisteme de artilerie Paladin de 9.600.000 $ tranzitează România

Ucraina a fost al patrulea cel mai mare importator din lume între 2019 şi 2023, după ce cel puţin 30 de state au furnizat ajutor militar Ucrainei din februarie 2022.

Un convoi cu mai multe echipamente militare grele precum temutele tancuri americane M1A2 SEPv3 Abrams, sistemele de artilerie M109A6 Paladin și blindate de infanterie au observate de un român tranzitând prin România pe calea ferată.

La acest moment nu este clar unde a fost făcută filmerea și nici nu este cunoscută destinația acestor vehicule militare.

Această filmare vine la doar câteva zile după ce alte filmări au apărut în spațiul public în care se observă tehnică militară asemănătoare transportată pe cale rutieră în apropiere de Sibiu.

Citește și: FOTO Tancuri Abrams de 2.500.000.000$ au ajuns în România în mare secret. Unde au fost văzute?

România şi-a dublat importurile de arme în perioada 2019-2023 (o creştere cu 180 la sută), ceea ce reprezentă o cotă de 0,6 la sută din importurile globale de arme majore.

54 de tancuri americane M1A2 SEPv3 Abrams a cumpărat România

România a achiziționat 54 de tancuri americane M1A2 SEPv3 Abrams de ultimă generație în 2023, plus muniţie şi simulatoare pentru instruire, costul total estimat al programului fiind de 2,53 miliarde de dolari.

„Această vânzare va sprijini obiectivele de politică externă şi de securitate naţională ale Statelor Unite, contribuind la îmbunătăţirea securităţii unui aliat NATO care reprezintă o forţă importantă pentru stabilitatea politică şi economică în Europa”, a comunicat  Pentagonul în noiembrie anul trecut.

Pe 13 martie, zeci de transportoare blindate BTR-60 au ieșit din România spre Ucraina, așa cum reiese din înregistrarea video publicată pe o rețea de socializare. Blindatele sunt identice cu cele promise de Bulgaria pentru armata Ucrainei.

Aproximativ 100 de transportoare blindate de trupe din depozitele Ministerului de Interne vor fi trimise de Bulgaria ca ajutor pentru Ucraina, a anunțat în iulie anul trecut deputatul Ivaylo Mirchev de la Schimbarea prosperă - Bulgaria democratică.

Citește și: EXCLUSIV Armata admite: un tren cu arme a tranzitat România. Direcția: Ucraina. Proprietar secret

Exerciții militare de amploare

Armata Română a confirmat, pentru Newsweek, acest transport militar fără alte amănunte. 

Tot luna aceasta, Newsweek a scris că România a deplasat zeci de vagoane cu arme la 100 de km de granița cu Ucraina, potrivit unui răspuns oferit de Ministerul Apărării pentru Newsweek România. Trenul cu arme a fost filmat în Suceava și ducea arme la un exercițiu militar.

Citește și: VIDEO România a deplasat 32 de vehicule militare la 100 de km de granița cu Ucraina. Care e motivul?

Armata a răspuns că „Din data de 5 martie a.c., elemente de tehnică din înzestrarea Regimentului 52 Artilerie „General Alexandru Tell” au fost transportate pe calea ferată din garnizoana Bârlad către garnizoana Șimleul Silvaniei, județul Sălaj, pentru a participa la activități de instruire, conform planificării.

Sistemul de artilerie M109A6 Paladin

M109A6 Paladin este un sistem de artilerie blindat autopropulsat care utilizează un tun de artilerie de 155 mm, permițând echipajului să furnizeze rapid sprijin de foc direct și indirect membrilor Serviciului de la sol.

La fel ca în cazul majorității vehiculelor blindate, spațiul interior este limitat, astfel încât Paladin este sprijinit de un vehicul de aprovizionare cu muniție, la fel de blindat, pentru a alimenta Paladin cu muniție suplimentară și pentru a permite baraje susținute.

Potrivit BAE systems, producătorul vehiculelor, această nouă versiune a Paladinului și a vehiculului de aprovizionare cu muniție, dezvoltată în cadrul programului Paladin Integrated Management, a fost îmbunătățită pentru a include caracteristici precum noi sisteme electronice, de comunicații și de control al focului. 

Costul unui astfel de sistem de artilerie M109A6 Paladin se ridică la 9,600.000 de dolari per bucată.

România, într-un program de înzestrare cu obuziere de 155 mm

România a demarat un program amplu de înzestrare, concentrându-se pe achiziția de obuziere de 155 mm.

În acest scop, au fost deja discuții cu gigantul sud-coreean Hanwha pentru achiziția obuzierelor autopropulsate K9 Thunder.

Generalul-locotenent Teodor Incicaş, şeful Direcţiei Generale de Armamente, anunţa, încă din luna martie 2023, că România va achiziţiona, pentru prima dată, obuziere de 155 de mm. La câteva luni distanţă, pe 30 iulie, a fost lansată licitaţia pentru obuziere autopropulsate pe şenile, la nivel de batalion, cu scopul de a „asigura sprijinul prin foc indirect nemijlocit al forţelor de manevră”, după cum se arăta în anunţul Armatei.

Contractul pentru „Sistem obuzier cal. 155 mm de nivel Batalion, Lovitură 155 mm cu proiectil exploziv, Lovitură 155 mm cu proiectil fumigen, Lovitură 155 mm cu proiectil de iluminare, Lovitură 155 mm cu proiectil inert (pentru instruire)”, este estimat la o valoare de 4.184.614.517 de lei, iar durata contractului este de 60 de luni.

Ministerul Apărării Naţionale a lansat licitaţia restrânsă pentru trei batalioane de obuziere autopropulsate de 155 mm, trei sisteme, şi a aproape 20.000 de lovituri de artilerie de acelaşi calibru, pentru o sumă estimată de peste 4 miliarde de lei.

Contractul cuprinde 54 de obuziere de 155 mm autopropulsate şenilate, iar fiecare sistem este compus din 18 obuziere, 9 ţevi de rezervă, 12 maşini de transport şi încărcat muniţii, 9 posturi autopropulsate de observare de artilerie, 1 autostaţie meteorologică, 3 mijloace tehnice de evacuare a tehnicii avariate şi 3 sisteme de cercetare acustică.

Totodată, împreună cu Sistemul obuzier cal. 155 mm de nivel Batalion, furnizorul are obligaţia de a livra şi următoarele tipuri de muniţii: Lovitură 155 mm cu proiectile explozive (17.352), fumigene (324), de iluminare (324) şi inerte, pentru instruire (720).

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te