VIDEO Ce caută, zilnic, un avion de 175.000.000$ al SUA deasupra României? Ce misiune are?

DE Alex Darvari | Actualizat: 02.04.2024 - 09:19

Ce caută, zilnic, un avion de 175.000.000$ al SUA deasupra României? Ce misiune are acesta, reiese de pe hărțile de navigație aeriană. Un avion Poseidon P-8 are curse regulate deasupra României pentru a ajunge în largul Mării Negre ca să supravegheze Crimeea.

SHARE

Aproape că nu este zi în care un avion american P-8A Poseidon să nu se afle deasupra României venind, cel mai probabil, din Italia.

Citește și: HARTA SUA au trimis, azi, un avion cu rachete anti-navă și torpile la Tulcea. Ce misiuni execută?

VIDEO Ce caută, zilnic, un avion de 175.000.000$ al SUA deasupra României? Ce misiune are?

Misiunea avionului Poseidon este aceea de a supraveghea Crimeea. În ultima sa misiune, în care a folosit, spațiul aerian românesc, se poate vedea că avionul P-8A Posedion a fost realimentat în aer deasupra României.

Citește și: VIDEO Cât de puternice sunt avioanele P-8 Poseidon. Cel mai mare ucigaș de submarine din SUA

„Programul obișnuit de zbor deasupra Mării Negre.

Avion cisternă KC-135R, aflat în procesul de realimentare aeriană a unui P-8A Poseidon deasupra României.

Încă un P8 deasupra coastei românești care supraveghează vestul Crimeei. RQ-4B deasupra Mării Negre, cu privire la Crimeea SE, S și Kerch, în contrast cu concentrarea totală asupra Novorossiysk în ultimele zile”.

Ce face avionul P-8A Poseidon?

Avionul P-8A Poseidon costă aproximativ 175 de milioane de dolari, potrivit bugetului anual al Marinei Militare a Statelor Unite. Toți acești bani sunt destinați echipării a ceea ce este, în esență, un avion de pasageri cu o serie de senzori pentru a căuta amenințări, dar și pentru a acționa atunci când aceste amenințări sunt identificate.

Pentru pasionații de aviație, P-8 poate părea familiar, deoarece are o celulă de bază și alte câteva componente comune cu un avion de linie Boeing 737-800. Potrivit Marinei Militare a Statelor Unite, P-8 poate fi echipat pentru mai multe misiuni diferite, dar rolurile sale principale sunt vânătoarea de submarine și alte nave maritime, precum și recunoașterea și colectarea de informații.

Fiecare P-8 este echipat cu o suită extinsă de senzori și radare care îi permite să detecteze amenințări oriunde pe (și sub) valuri, o sarcină mai dificilă decât ați putea crede. A fost desfășurat pentru prima dată în 2013 ca înlocuitor al mai vechiului P-3 Orion, o aeronavă care a fost în serviciu continuu timp de peste cinci decenii, arată slashgear.com

Cine l-a realimentat?

Boeing KC-135 Stratotanker este o aeronavă militară americană de realimentare aeriană care a fost dezvoltată pe baza prototipului Boeing 367-80, alături de avionul de pasageri Boeing 707.

Acesta are un fuselaj mai îngust și este mai scurt decât 707. Boeing a dat aeronavei denumirea internă de Model 717. KC-135 a fost primul avion cisternă de realimentare cu reacție al Forțelor Aeriene ale Statelor Unite ale Americii (USAF) și a înlocuit KC-97 Stratofreighter. 

Costul unui astfel de avion este 57.000.000$.

Ce misiune are ?

Avionul P-8A Posedion are misiunea de  astrânge informații despre Crimeera și despre navele din Flota Mării Negre ale Rusiei. Kremlinul acuză NATO că informațiile obținute cu dronele și avioanele de recunoaștere sunt date Kievului pentru a-și regla atacurile.

Rusia se teme de un atac major asupra ceea ce i-a mai rămas din Flota Mării Negre, nave mutate în portul Novorossisk, care intră în aria de cercetare a aeronavelor NATO de cercetare, dar și asupra podului Kerci din Crimeea, principala rută de logistică a Rusiei în peninsulă.

Ucraina pregătește operațiuni extrem de secrete în Marea Neagră.  Aceste operațiuni includ utilizarea dronelor navale Sea Baby, după cum a dezvăluit șeful SSU, Vasil Maliuk.

Zeci de drone ale Ucrainei sunt gata de atac.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te