VIDEO Armata iraniană își mută tancuri și arme grele la granițele din apropierea Azerbaidjanului

DE Daniel Toșa | 04.08.2022 - 11:56
VIDEO Armata iraniană își mută tancuri și arme grele la granițele din apropierea Azerbaidjanului/FOTO: Unsplash

Armata Iranului și-a trimis mai multe camioane cu arme grele și tancuri la granița Azerbaidjanului în urma atacului asupra Armeniei, scrie presa iraniană.

SHARE

În urma operațiuni militare denumită „Răzbunare” declanșată de Azerbaidjan în Armenia, Iranul a decis să mobilizeze trupe și echipament greu la granița țării agresoare.

Noi tensiuni au izbucnit miercuri în legătură cu Nagorno-Karabah, când trei soldați au fost uciși, iar Azerbaidjanul a declarat că a preluat controlul asupra mai multor înălțimi strategice din regiunea disputată. Escaladarea situației a atras imediat reacții internaționale, Rusia acuzând Baku de încălcarea armistițiului fragil, iar Uniunea Europeană solicitând o "încetare imediată a ostilităților".

Citește și: Azerbaidjanul a lansat o operațiune militară în Armenia. Rusia anunță că intervine

Ministerul azer al apărării a declarat că trupele din Karabah au vizat pozițiile armatei sale din districtul Lachin, care se află sub supravegherea forței ruse de menținere a păcii, ucigând un recrut azer.

Armata azeră a declarat ulterior că a desfășurat o operațiune denumită "Răzbunare" ca răspuns și a preluat controlul asupra mai multor înălțimi strategice din Karabakh.

Citește și: VIDEO Armata chineză a înconjurat Taiwanul, pentru a-i asigura lui Xi „moștenirea unificării”

La rândul său, armata statului separatist a acuzat Azerbaidjanul că a încălcat armistițiul și că a ucis doi soldați și a rănit alți 14.

Armenia cere ajutor internațional

Armenia a făcut apel la comunitatea internațională să ajute la oprirea "acțiunilor agresive" ale Azerbaidjanului după această răbufnire.

"Azerbaidjanul își continuă politica de teroare împotriva populației din Nagorno-Karabah", a declarat ministerul de externe.

Armenia a acuzat Azerbaidjanul că încearcă să facă schimbări unilaterale asupra coridorului Lachin, care leagă Armenia de Karabah.

Rusia a promis că va „stabiliza situația”

Rusia a acuzat Azerbaidjanul că a încălcat armistițiul și a promis că va stabiliza situația.

"Regimul de încetare a focului a fost încălcat de forțele armate ale Azerbaidjanului în jurul înălțimii Saribaba", a declarat ministerul rus al apărării într-o declarație.

"Comandamentul forței ruse de menținere a păcii, împreună cu reprezentanți ai Azerbaidjanului și Armeniei, iau măsuri pentru a stabiliza situația".

Armenia și Azerbaidjan au purtat două războaie - în 2020 și în anii 1990 - pentru regiunea Nagorno-Karabah, populată de armeni din Azerbaidjan.

Armenia a cedat porțiuni de teritoriu pe care le-a controlat timp de decenii, iar Rusia a desfășurat aproximativ 2.000 de pacificatori pentru a supraveghea armistițiul fragil, dar tensiunile persistă în ciuda unui acord de încetare a focului.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te