VIDEO Armata chineză a înconjurat Taiwanul, pentru a-i asigura lui Xi „moștenirea unificării”

DE Elena Andrei | Actualizat: 04.08.2022 - 09:25

Avioane de război chineze au intrat astăzi în zona de apărare aeriană a Taiwanului, la scurt timp după ce Nancy Pelosi a plecat dintr-o vizită diplomatică care a înfuriat Beijingul și a atras amenințări de represalii militare.

SHARE

27 de avioane au intrat în zonă, în contextul unor jocuri de război uriașe ale Beijingului, ce vor avea loc în următoarele cinci zile și vor înconjura insula într-o blocadă eficientă.

Forțele armate ale Taiwanului au declarat că sunt hotărâte să își susțină „suveranitatea, libertatea și democrația" într-o declarație postată alături de un videoclip cu avioane de luptă, submarine, elicoptere de atac și nave de război în manevre.

„Nu ne temem de nicio amenințare sau provocare. Nu suntem dornici de luptă dar nici nu ne vom feri. Avem capacitatea și voința de a susține libertatea și democrația pe care le prețuim și de a menține stabilitatea regiunii noastre.”

Xi Jinping a reacționat cu furie la vizita lui Pelosi, care are loc cu câteva săptămâni înainte de a prelua un al treilea mandat istoric de lider al Chinei la Congresul Partidului.

Xi a făcut din așa-numita "reunificare" cu Taiwan „moștenirea pe care o speră ca cel mai mare lider al Chinei de la Mao încoace”.

Citește și

VIDEO „Armata de drone” de ultimă generație Fly Eye a ajuns în Ucraina. Zboară cu 160 de km pe oră

 

În perioada premergătoare Congresului Partidului, când intenționează să își asigure autocrația permanentă, Xi va fi dispus să își asume riscuri semnificativ mai mari decât guvernele chineze anterioare.

în timp ce riscul unui conflict imediat în jurul Taiwanului este scăzut, inundarea regiunii cu trupe care efectuează exerciții cu focuri reale implică riscul unui accident care ar putea declanșa un conflict.

Comandamentul Teatrului de Est al Chinei a declarat că miercuri a avut loc un exercițiu cu mai multe forțe, implicând Marina, Forțele Aeriene, Forța Rachetelor, Forța de Sprijin Strategic și Forța de Sprijin Logistic Comun, în aer și pe mare la nord, sud-vest și sud-est de Taiwan.

Militarii chinezi au exersat operațiuni care includ sigilarea și controlul, asaltul pe mare și atacul pe uscat.

Administrația președintelui Joe Biden a declarat în perioada premergătoare vizitei că politica SUA față de Taiwan rămâne neschimbată.

Aceasta înseamnă sprijin pentru guvernul său, recunoscând în același timp, din punct de vedere diplomatic, poziția Beijingului față de Taipei și opunându-se unei declarații oficiale de independență a Taiwanului sau unei preluări prin forță de către China.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.