VIDEO 90 minute critice pentru omenire după ce rușii vor deconecta centrala nucleară de la Zaporojie

DE Alex Darvari | Actualizat: 25.08.2022 - 09:42
Centrala de la Zaporojie - FOTO: Profimedia

Rusia pare să fi decis ce urmează să facă la cea mai mare centralpă nucleară din Europa, riscând o catastrofă uriașă.

SHARE

„Rușii intenționează să deconecteze centrala nucleară Zaporojie de la rețea”, scrie The Guardian. Un plan detaliat a fost elaborat de Rusia pentru a deconecta cea mai mare centrală nucleară din Europa de la rețeaua electrică a Ucrainei, riscând o defecțiune catastrofală a sistemelor sale de răcire, a scris The Guardian.

Liderii mondiali au cerut ca situl Zaporojie să fie demilitarizat după ce au apărut imagini cu vehicule ale armatei ruse în interiorul fabricii și au avertizat anterior Rusia să nu o decupleze de la rețeaua ucraineană și să o conecteze la rețeaua electrică rusă.

Dar Petro Kotin, șeful companiei ucrainene de energie atomică, a declarat într-un interviu pentru The Guardian că inginerii ruși au elaborat deja un plan pentru a comuta centrala de la o țară la alta.

Conexiunile electrice ale centralei se află deja într-o situație critică, trei dintre cele patru linii principale care o conectează la rețeaua Ucrainei s-au întrerupt în timpul războiului, iar două dintre cele trei linii de rezervă care o conectează la o centrală convențională sunt, de asemenea, oprite, a spus el.

Citește și: VIDEO Premieră mondială în Germania. Primele trenuri cu hidrogen au fost puse în circulație

Planul rus de a-l deconecta complet ar crește riscul unei defecțiuni catastrofale, lăsându-l dependent de o singură sursă de electricitate pentru răcirea reactoarelor. „Nu poți trece imediat de la un sistem la altul, trebuie să... închizi totul pe o parte și apoi începi să treci pe cealaltă parte”, a spus el.

În timpul acestei deconectari, centrala nu va fi conectată la nicio sursă de alimentare și acesta este motivul pericolului”, a spus el. „Dacă nu reușești să asigurați răcirea... timp de o oră și jumătate, atunci începe topirea.”

Un grup de experți a efectuat un posibil scenariu bazat pe calcule ce țin inclusiv de factorul meteorologic, în cazul unei catastrofe nucleare la centrala de la Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa.

Citește și: HARTĂ Cât de repede ajunge în România norul radioactiv în cazul unui accident nuclear la Zaporojie

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.