HARTĂ Cât de repede ajunge în România norul radioactiv în cazul unui accident nuclear la Zaporojie

DE Alex Darvari | Actualizat: 14.08.2022 - 18:22
Centrala de la Zaporojie - FOTO: Profimedia

Un grup de experți a efectuat un posibil scenariu bazat pe calcule ce țin inclusiv de factorul meteorologic, în cazul unei catastrofe nucleare la centrala de la Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa.

SHARE

Centrala nucleară de la Zaporojie se află în sudul țării în zona ocupată de Federația Rusă și „în prima linie” a bătăliei pe care o dau trupele ruse de ocupație și cele ucrainene de apărare, scrie defenseromania.

Citește și: VIDEO Război contra mafiei românești din Mexic condusă de interlopul oltean Rechinu. FBI: periculoși

Zona în care se află centrala a fost atacată de mai multe ori în aceste zile.

Experți și cercetători ucraineni au simulat un accident nuclear la Zaporojie pe modelul Cernobîl. Cele mai afectate state ar fi: Ucraina, Republica Moldova, România, Bulgaria și Turcia.

Ivan Kovalets, expert cercetător în cadru Academiei Naționale de Științe din Ucraina, a publicat o simulare bazată pe calcule matematice despre un posibil accident nuclear la Zaporojie. La proiect au lucrat și specialiști ai Centrului Științific și Tehnic de Stat pentru Siguranță Nucleară. Harta a fost publicată și de cei de la Defense Express.

Cercetarea a plecat de la un accident nuclear pe scara 7 INES.

Citește și: FOTO Cina în familie: 150 lei, pizza: 30, hamsii: 17, la mare în Bulgaria. Scump, dar nu ca la noi

Scara INES împarte evenimentele nucleare şi radiologice în două grupe: incidente nucleare și accidente nucleare.

Nivelul 7 e reprezentat de un accident nuclear major. Spre exemplu, accidentul din 1986 de la Cernobîl, cu urmări deosebit de grave pentru sănătatea oamenilor şi pentru mediul înconjurător, este catalogat pe scara 7 și e considerat cel mai grav accident nuclear din toate timpurile.

Presa ucraineană remarcă că în urma acestui scenariu norul radioactiv nu ar afecta doar Ucraina, ci și statele vecine, trei dintre ele membre NATO. E vorba de România, Bulgaria și Turcia, dar afectată ar fi și Republica Moldova.

Calculul făcut de specialiști are la bază condițiile meteorologice din 27 iunie 2022. În funcție de condițiile meteo din ziua unui ipotetic accident nuclear, direcția norului radioactiv ar putea fi diferită, inclusiv spre Federația Rusă sau Polonia.

În același timp, scenariul reprezintă un accident în care personalul de la Zaporojie acționează prompt și ia toate măsurile necesare din timpul accidentului pentru a minimiza consecințele devastatoare.

Cu alte cuvinte nu e scenariul „apocaliptic” reprezentat de aruncarea în aer a centralei nucleare de la Zaporojie care ar avea consecințe devastatoare pentru ani buni de acum încolo pentru întreaga Europă.

Impactul pe care l-ar avea o catastrofă nucleară la Zaporojie ar fi de 10 ori mai mare decât cel de la Cernobîl din 1986.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te