Unul din doi români vor să plece din țară de frica războiului din Ucraina. Care e țara preferată?

DE Daniel Toșa | 12.05.2022 - 12:09
Unul din doi români vor să plece din țară de frica războiului din Ucraina. Care e țara preferată?/FOTO: Pixabay

Un român din doi s-a gândit să emigreze după declanşarea războiului din Ucraina, iar primele ţări unde şi-ar căuta un job nou sunt Germania, Franţa şi Marea Britanie, arată datele transmise de o platformă de recrutare.

SHARE

Astfel, conform unui sondaj realizat de platforma de recrutare BestJobs, de la declanşarea războiului în Ucraina, 51% dintre români au luat în calcul să părăsească România, în timp ce 12% aşteaptă să vadă cum evoluează situaţia, iar 11% sunt de părere că războiul nu ne va afecta. Alţi 26% dintre respondenţi declară că nu vor face acest pas indiferent de cum evoluează situaţia, potrivit Agerpres.

Principalele motive pentru care s-ar muta într-o altă ţară sunt: dorinţa de a schimba mediul şi ţara în care lucrează (38%), siguranţa personală şi a familiei (24%), dorinţa de a accesa un venit mai mare, care nu este posibil în România (21%), nevoia de a avea mai multe oportunităţi de dezvoltare profesională (14%) şi dorinţa de a lucra într-un domeniu mai sigur, care să nu fie afectat de război (4%). Apropierea de rude sau cunoştinţe (27%) şi distanţa faţă de zona războiului (24%) se adaugă pe lista motivelor pentru relocare.

Citește și: VIDEO China a înconjurat Taiwanul pentru exerciții militare masive, „o repetiție pentru invazie”

Astfel, participanţii la sondaj s-ar orienta către destinaţii precum: Germania (21%), Franţa (14%), Marea Britanie (14%). Alţi 30% au luat în calcul relocarea în Italia, SUA sau Australia.

În contextul venirii unui număr atât de mare de refugiaţi ucraineni în România, 73% dintre respondenţi au declarat că s-au gândit ce ar însemna pentru ei şi pentru familiile lor să fie nevoiţi să îşi părăsească propria ţară în caz de război şi să ceară statut de refugiaţi într-o ţară vecină.

Citește și: Cancelarul Germaniei: Ucraina va trebui să lupte 100 de ani cu consecințele războiului

Din punct de vedere al locului de muncă, în situaţia ipotetică în care ar ajunge ca refugiaţi într-o altă ţară, 48% au spus că s-ar reprofila, în funcţie de opţiunile disponibile în ţara gazdă, 31% ar căuta un job în acelaşi domeniu în care lucrează acum, pentru a-şi valorifica experienţa, iar 14% ar încerca să îşi păstreze jobul actual, datorită flexibilităţii de a lucra de oriunde.

Aşa cum declară participanţii la sondajul BestJobs, 60% au luat în calcul să se mute într-o altă ţară şi înainte de apariţia pericolului militar. 14% au spus că au făcut deja primii paşi în direcţia mutării din România, alţi 14% au început să înveţe limba ţării unde intenţionează să se mute, 10% au început să strângă bani pentru mutare, iar 20% au spus că, personal, nu îşi doresc să emigreze, dar familia lor face demersuri în acest sens.

Totodată, 35% ar căuta de lucru în acelaşi domeniu pentru a-şi folosi experienţa profesională, 24% ar pleca doar având un contract de muncă semnat în prealabil, iar 21% ar fi dispuşi să se reprofileze, doar să se poată muta.

Aproximativ 14% ar încerca să îşi păstreze jobul şi să lucreze din ţara respectivă, datorită muncii remote, iar alţi 7%, chiar şi relocaţi, şi-ar căuta un job remote în ţara de destinaţie.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te