La 9 noiembrie, Comisia Europeană a propus un pachet de sprijin fără precedent pentru Ucraina, în valoare de până la 18 miliarde de euro pentru 2023.
Această asistență va fi acordată sub forma unor împrumuturi concesionale, care vor fi plătite în tranșe regulate începând cu 2023.
Însă au existat modificări la această propunere din cauza veto-ului Ungariei.
În cele din urmă, Ungaria a negociat cu Bruxelles-ul pentru deblocarea unor fonduri care fuseseră oprite din cauza unor probleme legate de statul de drept și și-a ridicat luni veto-ul.
Citește și
Șeful armatei ucrainene: Rușii pregătesc 200.000 de soldați. „Fără îndoială, vor ataca iar Kievul”
Un fost pilot american, implicat în dezvoltarea aviației de portavioane a Chinei
Și Varșovia și-a exprimat luni rezervele de ultim moment la o reuniune a ambasadorilor UE.
Polonia a refuzat să susțină pachetul de măsuri privind acordarea unui sprijin de 18 miliarde de euro Ucrainei, precum și două decizii referitoare la Ungaria, din cauza îngrijorării legate de un plan separat privind rata minimă de impozitare a societăților comerciale.
"Fum alb de la Consiliul European: au fost aprobate patru pachete economice și financiare. 18 miliarde de euro pentru Ucraina, două pachete pentru Ungaria și planul privind rata minimă a impozitului pe profit", a postat Jozwiak Rikard Jozwiak, editor pentru Europa al Radio Liberty, pe pagina sa de Twitter joi.
Încă nu se știe cum a fost convinsă Polonia să renunțe la opoziție.