Trump nu a complotat cu Rusia. „Nu sunt probe că a obstrucționat Justiția”

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 25.03.2019 - 13:58
Robert Mueller Foto: Guliver/ Getty Images

Ancheta procurorului special Robert Mueller a constatat absenţa unor elemente care să dovedească existenţa unei înţelegeri sau a unei coordonări între echipa de campanie a lui Donald Trump şi Rusia în scrutinul prezidenţial din 2016, relatează presa internațională.

SHARE

Principalele rezultate ale investigaţiei, care s-a întins pe parcursul ultimilor doi ani, sunt cuprinse într-o scrisoare de patru pagini pe care procurorul general William Barr a adresat-o duminică Congresului SUA. 

„Procurorul special nu a descoperit că echipa de campanie a lui Trump sau oricine a avut legătură cu aceasta, a conspirat sau s-a coordonat cu guvernul rus în aceste eforturi, în pofida ofertelor multiple ale unor persoane afiliate părţii ruse de a sprijini campania lui Trump", scrie în document. 

„Nu există o concluzie definitivă cu privire la o posibilă obstrucţionare a justiţiei” de către președintele Trump, mai scrie William Barr, cel care, în mai 2017, l-a destituit pe directorul FBI, James Comey.

Citește și Donald Trump, greu de „ucis“ în scandalul implicării Rusiei în alegeri

„Fără să conchidem că preşedintele s-a făcut vinovat de un delict, cu toate acestea acest raport nu îl disculpă”, punctează Barr. El explică faptul că raportul lui Mueller nu menţionează vreun delict susceptibil să antreneze, în opinia sa, proceduri judiciare în baza obstrucţionării justiţiei.”

Ancheta echipei procurorului special Robert Mueller a durat 675 de zile, perioadă în care s-au scurs public foarte puţine informaţii. Investigaţia a ţinut însă Statele Unite în suspans, situaţie ce aminteşte de afacerea Watergate care a dus la demisia preşedintelui Richard Nixon în august 1974.

Concluziile făcute publice duminică reprezintă o adevărată victorie pentru preşedintele american care a repetat constant că nu a existat nicio înţelegere secretă cu Rusia şi îi clarifică acestuia orizontul în perspectiva alegerilor din 2020.

Citește și CBS News: Trump nu va fi acuzat că a complotat cu Rusia. Mueller a finalizat ancheta

Preşedintele SUA, Donald Trump, a salutat concluziile pe marginea raportului procurorului special Robert Mueller.

”Nicio înţelegere secretă, nicio obstrucţionare, DEZVINOVĂŢIRE completă şi totală. MAKE AMERICA GREAT AGAIN!", a fost primul comentariu pe Twitter al liderului american. 

Potrivit reacţiei Casei Albe, raportul reprezintă o disculpare totală şi deplină a preşedintelui SUA. 

"Procurorul special nu a găsit nicio înţelegere secretă şi nu a găsit nicio obstrucţionare. [Procurorul general] Barr şi [adjunctul Procurorului general] Rosenstein au mai stabilit că nu există nicio obstrucţionare (a Justiţiei n.r.) Constatările Departamentului de Justiţie reprezintă o disculpare totală şi completă a preşedintelui Statelor Unite", a spus Sarah Sanders, purtătoare de cuvânt a Casei Albe. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te