Mai mulţi oficiali musulmani din Paris apără Franța și resping boicotul la adresa economiei

DE Miruna Moldoveanu | Actualizat: 04.11.2020 - 11:37
Moschee/FOTO: Pexels.com

Terorismul, „apelurile nejustificate la boicotarea produselor franceze” şi instrumentalizarea „islamului în scopuri politice” sunt subiectele pe care oficialii a trei mari moschei şi federaţii musulmane, reuniţi în Moscheea din Paris, le-au condamnat într-o declaraţie comună.

SHARE

„Sunt momente în care trebuie să fim solidari cu ţara noastră care suferă, de câteva săptămâni, atacuri nejustificate”, scriu semnatarii în preambul, amintind pe de altă parte că „legislaţia franceză acordă un loc important libertăţii de exprimare şi impune principiile de a crede sau a nu crede” sau că presa este liberă în Franţa, scrie La Libre Belgique, citată de Rador.

Acest text, prezentat de presă, a fost semnat de reprezentanţii Marii moschei din Paris (GMP), Marii moschei din Lyon, Marii moschei din Saint-Denis din La Réunion, Adunării Musulmanilor din Franţa (RMF), Federaţiei Franceze a Asociaţiilor Islamice Africane din Antile şi Comore (FFAIACA) şi în sfârşit de cel al Coordonării Asociaţiilor musulmane din Paris (CAP). Textul constă într-o cvadruplă condamnare.

Mai întâi, „condamnarea apelurilor nejustificate la boicotarea produselor franceze”. Apoi, cea a „tuturor celor care instrumentalizează islamul în scopuri politice, diplomatice sau comerciale pentru a-i induce în eroare pe concetăţenii noştri şi coreligionarii noştri.

Semnatarii denunţă şi „terorismul şi orice formă de violenţă care vorbeşte în numele religiei noastre”. În sfârşit, ei se revoltă împotriva „apelurilor la crimă lansate de oficiali străini”.

Această declaraţie vine când manifestaţiile anti-franceze cu apeluri la boicotarea produselor franceze au avut loc în mai multe ţări musulmane, din Pakistan în Mali, trecând prin Qatar.

Manifestanţii protestează împotriva declaraţiilor lui Emmanuel Macron, care apără dreptul la caricatură în numele libertăţii de exprimare, după decapitarea pe 16 octombrie de către un islamist a profesorului Samuel Paty, care arătase elevilor săi caricaturi ale profetului islamului.

Islamul, în interpretare strictă, interzice orice reprezentare a lui Mahomed.
Emmanuel Macron a încercat să liniştească furia în acest week-end dând asigurări, într-un interviu pentru canalul Al-Jazeera, că înţelege că unii musulmani pot fi „şocaţi” de caricaturile lui Mahomed, dar denunţând „manipulările” şi „violenţa”.

Al-Qaida îl ameninţă pe Macron şi cere să fie ucis oricine îl insultă pe profet

„Nu vom uita acţiunile voastre atroce”, a lansat Aqmi către Emmanuel Macron, a scris G4media.ro 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.