Thailandezii cer sprijinul Germaniei să intre în UE fără vize Schengen. România, nicio șansă în 2025. Președintele Germaniei i-a promis premierului Srettha Thavisin că țara sa va sprijini dorinţa Thailandei pentru o mai mare utilizare a energiei curate.
În acest timp, Srettha a cerut ajutor de la Steinmeier, pentru a scuti Thailanda de folosirea paşaportului, scutind astfel cetățenii thailandezi de obligaţia de a obține o viză Schengen.
Thailandezii cer sprijinul Germaniei să intre în UE fără vize Schengen. România, nicio șansă în 2025
Srettha și președintele german, Frank-Walter Steinmeier, au purtat discuții, după care au susținut împreună o conferință de presă.
Purtătorul de cuvânt al guvernului thailandez, Chai Wacharonke, a declarat că liderii au discutat mai multe probleme, în special cooperarea pentru dezvoltarea durabilă a Thailandei.
Chai a spus că președintele german a promis Thailandei să implementeze proiecte de reducere a emisiilor de carbon, pentru a reduce încălzirea globală și pentru a o ajuta să-și atingă obiectivul de zero net.
Citeşte şi: Cancelarul Austriei „pune cruce” dorinței României de a fi în Schengen: „Nu renunțăm la veto”
Steinmeier i-a spus lui Srettha că Germania este dispusă să sprijine utilizarea tehnologiei alternative, astfel încât jumătate din energia pentru generarea de electricitate să fie energie regenerabilă, până în anul 2040.
Președintele Germaniei a propus de asemenea să impulsioneze investițiile în producția de vehicule electrice, în Thailanda, de către firmele germane, astfel încât Thailanda să-și poată atinge obiectivul de a deveni centrul de vehicule electrice pentru regiune.
Președintele a promis de asemenea că va oferi sprijin pentru eforturile Thailandei de a reduce poluanții atmosferici PM2,5, a spus Chai.
Citeşte şi: Șantajul Vienei: Dacă România nu acceptă refugiați, nu intră deloc în Schengen
În ceea ce privește cooperarea în domeniul turismului, Srettha i-a cerut președintelui german să sprijine eforturile Thailandei, pentru ca deținătorii de pașapoarte thailandezi să obțină scutire de viză, de la țările membre ale Acordului Schengen.
Srettha i-a spus președintelui german că Thailanda este o destinație populară și pentru turiștii germani. Anul trecut, peste 700.000 de turişti germani au vizitat Thailanda şi au fost scutiţi de viză, pentru un sejur de 30 de zile, a spus Chai, conform nationthailand.com.
Președintele german a fost însoțit de reprezentanți ai unor firme germane de top. Srettha a informat reprezentanții de afaceri germani, despre situația economică a Thailandei și despre noile oportunități din Thailanda.
Citeşte şi: Implicarea SUA, decisivă pentru „deblocarea” Austriei în problema Schengen. Aderarea, în două etape
Cu alte cuvinte, Germania negociază practic, la nivel de vârf, să acorde Thailandei liber în Spaţiul Schengen, cu condiţia ca Thailanda să fie de acord cu investiţii enorme în statul asiatic, la orizontul anului 2040.
În acest timp, România, stat membru UE, este oprită de Viena să intre în Spaţiul Schengen, în condiţiile în care îndeplineşte criteriile de primire de mai mult timp.
O viză Schengen este o autorizație eliberată de un stat membru al Spaţiului Schengen, care le permite călătorilor să intre pentru șederi de scurtă durată, preconizate pe teritoriul unui stat Schengen, sau tranzit pe teritoriul unui stat Schengen (adică o viză de scurtă ședere).
Tranzitul poate fi prin zonele de tranzit internațional ale aeroporturilor din statele membre Schengen (adică viză de tranzit aeroportuar). Șederile de scurtă durată sunt de cel mult 90 de zile, în orice perioadă de timp de până la 180 de zile.
Acum câteva zile, în pregătirea lansării programului „Planul Austria”, al partidului condus de Nehammer, cancelarul a reiterat faptul că România și Bulgaria vor rămâne în afara Spațiului Schengen și în anul 2024.
Decizia de menținere a veto-ului nefavorabil face parte din agenda pentru alegeri a partidului. Chiar dacă România va adera, parțial, din martie, cu frontierele navale și aeriene, cancelarul se opune în continuare afilierii României și Bulgariei cu frontierele terestre la spațiul Schengen.