Cancelarul Austriei „pune cruce” dorinței României de a fi în Schengen: „Nu renunțăm la veto”

DE Alin Crișan | Actualizat: 23.01.2024 - 08:35
Cancelarul Austriei „pune cruce” dorinței României de a fi în Schengen: „Nu renunțăm la veto” - Foto: Profimedia Images/ imagine cu caracter ilustrativ
Cancelarul Austriei „pune cruce” dorinței României de a fi în Schengen: „Nu renunțăm la veto” - Foto: Profimedia Images/ imagine cu caracter ilustrativ
Cancelarul Austriei „pune cruce” dorinței României de a fi în Schengen: „Nu renunțăm la veto” - Foto: Profimedia Images/ imagine cu caracter ilustrativ
Cancelarul Austriei „pune cruce” dorinței României de a fi în Schengen: „Nu renunțăm la veto” - Foto: Profimedia Images/ imagine cu caracter ilustrativ

În pregătirea lansării programului „Planul Austria” al partidului condus de Nehammer, cancelarul a reiterat faptul că România și Bulgaria vor rămâne în afara spațiului Schengen și în anul 2024. Decizia de menținere a veto-ului nefavorabil face parte din agenda pentru alegeri.

SHARE

Cancelarul Austriei lansează, peste două zile, „Planul Austria”, un program politic cu care Nehammer vrea să îi convingă pe austrieci să voteze OVP în anul electoral 2024. Acesta a spus că veto-ul Austriei împotriva intrării României și Bulgariei în Schengen este o mare victorie a sa personală și politică și că se află pe agenda programului electoral. 

Chiar dacă România va adera, parțial, din martie, cu frontierele navale și aeriene, cancelarul se opune în continuare afilierii României și Bulgariei cu frontierele terestre la spațiul Schengen.

Cancelarul Austriei „pune cruce” dorinței României de a fi în Schengen: „Nu renunțăm la veto”

Newsweek România a scris că Nehammer susține că prin veto-ul contra României și Bulgariei a trezit UE la realitate și a obligat Uniunea să ia măsuri contra migrației ilegale.

Vineri este ziua în care cancelarul federal Karl Nehammer va deschide anul super-electoral 2024 la Wels (Austria Superioară), unde va prezenta "Planul Austria" al ÖVP. Despre ce este vorba mai exact? El a dezvăluit în această dimineață într-un videoclip pe X.

Nehammer a apărat veto-ul Austriei în privința aderării la Schengen împotriva Bulgariei și României și a oferit perspectiva înjumătățirii timp de cinci ani a ajutoarelor sociale pentru noii veniți în țară.

"Obiectivul meu este ca toți austriecii să facă parte din clasa proprietarilor", a mai spus el, promițând o ofensivă imobiliară prin alocarea de subvenții pentru locuințe.

Avem nevoie de mai mulți contribuabili care să plătească mai puține taxe", este crezul liderului Partidului Popular.

Nehammer vrea, de asemenea, să ușureze lucrurile pentru cei care nu lucrează cu normă întreagă pentru că și-au asumat responsabilități de îngrijire sau de îngrijire a copiilor.

Citește și: Cancelarul Austriei, declarație incredibilă: „Veto-ul împotriva României în Schengen, un succes”.

ÖVP dorește, de asemenea, o reformă a sistemului fiscal. Acesta dorește să implementeze o cale de reducere a costurilor nesalariale ale forței de muncă cu 0,5 puncte procentuale pe an până în 2030, a spus el citat de exxpress.at

Austria cere să păstrăm migranții în România ca să intrăm în Schengen

Deși cancelarul Austriei a spus foarte clar, în Programul său electoral, că plasarea României în afara Schengen e un lucru bun, ne-a impus o serie de condiții dure pentru a intra în Schengen pe calea aerului și cu frontierele navale.

Asta, chiar dacă marea miză este aderarea cu frontierele terestre. România ar avea pierderi de 6 miliarde pentru că nu se află în Schengen, industria transporturilor având foarte tare de suferit. Uneori, camioanele petrec ore în șir la cozi în granițe.

Astfel, Austria cere să păstrăm migranții în România ca să intrăm în Schengen. Condiționările pentru ca țara noastră să adere, la spațiul european, cu frontierele terestre, par foarte logice din exterior. Dar realitatea statisticilor arată că respectivele persoane nu își doresc să rămână în România.

Un număr de 8.000 de migranți ilegal ar trebui să rămână în România pentru ca țara noastră să intre în Spațiul Schengen cu frontierele maritime și aeriene.

Citește și: EXCLUSIV Prețul plătit ca să intrăm în Schengen. 8.000 de migranți ilegali rămân în România

România și Bulgaria vor adera treptat la sistemul Schengen, iar controalele la frontieră pentru traficul aerian și maritim vor fi eliminate încă din luna martie.

Citește și: Dezastrul Schengen. Fără criterii, termene, foaie de parcurs pentru aderarea României cu granițele

Deși Austria insistă să păstrăm acești migranți, problema este că respectivii, în marea lor majoritate, nu doresc să rămână în țara noastră.

Newsweek România a scris câte cereri de azil s-au depus în România în anul 2023.

Bulgaria a reprezentat anul trecut două procente din cererile de azil din UE. România nici nu se vede în acest clasament. În 2023, România a emis 874 de decizii cu privire la cererile depuse, dintre care 447 au fost pozitive. 

Citește mai multe AICI

Condițiile austriecilor pentru ca România să intre în Schengen și cu frontiera terestră

Austria a stabilit cinci condiții esențiale pe care România trebuie să le îndeplinească pentru a adera la spațiul Schengen, conform unui acord explicit între România, Bulgaria și Austria, privind extinderea zonei de liberă circulație. 

Cele cinci condiții sunt clar specificate în documentul Consiliului Europei, parte a procedurii de aprobare a extinderii spațiului Schengen.

Prima condiție vizează întărirea protecției la frontierele externe ale Uniunii Europene, inclusiv triplarea prezenței Frontex la granița Bulgariei cu Turcia și la cea bulgaro-sârbă. De asemenea, se cere ajutor financiar pentru protejarea granițelor externe ale UE din România și Bulgaria, precum și consolidarea proiectelor pilot la frontierele bulgaro-turcă și româno-sârbă.

A doua condiție impune sporirea controalelor la frontierele terestre dintre România și Bulgaria și dintre România și Ungaria, cu echipe multidisciplinare și un sistem de filtre multiple pentru a limita migrația ilegală.

A treia obligație asumată este respectarea integrală a prevederilor acordului de la Dublin, obligând România și Bulgaria să accepte imediat înapoi solicitanții de azil din Uniunea Europeană care au tranzitat una dintre cele două țări.

Citește și: „Șantajul” Vienei: Dacă România nu acceptă refugiați, nu intră deloc în Schengen

A patra condiție necesită detașarea unor consilieri în materie de documente, inclusiv consilieri austrieci, pentru zborurile relevante la aeroporturile din Bulgaria și România, precum și controale prin sondaj la sosirea în Austria, conform dreptului Uniunii.

Ultima obligație constă în angajamentul de a discuta în 2024 despre un spațiu Schengen funcțional și pregătirea măsurilor compensatorii la granița cu România și Bulgaria.

Este deja oficial că România și Bulgaria vor intra în spațiul Schengen cu frontierele aeriene și maritime începând cu 31 martie 2024.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te