„Șantajul” Vienei: Dacă România nu acceptă refugiați, nu intră deloc în Schengen

DE Alin Crișan | Actualizat: 29.12.2023 - 21:57
„Șantajul” Vienei: Dacă România nu acceptă refugiați, nu intră deloc în Schengen - Foto: Arhivă/ Imagine cu caracter ilustrativ

Guvernul de la Viena a anunțat că România și Bulgaria trebuie să accepte refugiați dacă vor să adere la spațiul Schengen. Ministerul de Interne de la Viena insistă asupra condițiilor în cadrul negocierilor în curs.

SHARE

Ministrul austriac de interne, Gerhard Karner, a făcut o declarație specială cu privire la Schengen, anunțând că Comisia și președinția UE ar trebui să elaboreze cadrul legislativ pentru Bulgaria și România pe baza compromisului politic pentru aderarea la Schengen "aerian".

„Șantajul” Vienei: Dacă România nu acceptă refugiați, nu intră deloc în Schengen 

"Air Schengen va fi introdus atunci când condițiile necesare vor fi îndeplinite și ferm stabilite. Acest lucru înseamnă că desfășurarea militarilor la frontierele externe ale UE va fi semnificativ crescută, în special în Bulgaria, în Turcia, dar și în România și Serbia, în timp ce frontierele terestre vor continua să fie controlate, în special între România și Bulgaria.

Iar aceste două țări trebuie să accepte refugiați, în special din Afganistan și Siria - acestea sunt condițiile clare și poziția pe care am convenit, inclusiv cele trei țări.

Citește și: Presa austriacă susține că România se bucură prematur în privința Schengen. Austria refuză aderarea

Comisia și Președinția trebuie să lucreze pe baza acestei poziții, care este de o importanță capitală pentru condițiile prealabile pentru Air Schengen. Aș dori să clarific încă o dată ce înseamnă Air Schengen? Înseamnă intrarea prin aeroporturi.

Pentru noi, aceasta nu este o problemă, deoarece traficanții nu operează prin aeroporturi", a declarat Karner.

Zilele trecute, autoritățile de la Sofia și București au anunțat că au ajuns la un acord politic cu Viena privind extinderea spațiului Schengen pe cale aeriană și maritimă în luna martie a anului viitor.

Prețul plătit ca să intrăm în Schengen. 8.000 de migranți ilegali rămân în România

Ministerul de Interne de la Viena insistă asupra condițiilor în cadrul negocierilor în curs. Cea mai importantă este ca migranți ilegal, descoperiți în România, să rămână în această țară. Anul acesta, la granița cu Ungaria au fost prinși 8.000 după cum a aflat Newsweek România.

Newsweek a obținut în exclusivitate de la Poliția de Frontieră datele privind traficul de migranți la granițele României.

Astfel, conform unui răspuns al unei solicitări Newsweek România, ”de la începutul anului 2023, până la data de 10.12.2023, la nivelul întregii ţări, pe sensul de ieşire din România au fost depistaţi 11.574 cetăţeni străini care au încercat să treacă ilegal frontiera în statele vecine”.

Poliția de Frontieră a mai amintit că, din numărul total menţionat mai sus, raportat la ţările cu care ne învecinăm, la frontiera cu Ungaria, pe sensul de ieşire, au fost depistaţi 8.763 de migranţi, dintre care, la frontiera verde - 1.589 migranţi şi 7.174, în punctele de trecere.

Citește și: Ziduri, garduri, sârmă ghimpată la granițele României. Bonus: vom intra în Schengen

Practic, numărul de migranți care au forțat frontierele s-a dublat față de anul trecut.

Newsweek a scris că Viena nu se gândește să deschidă granițele terestre ale Schengen pentru România. 

Austria a anunțat că vom intra în Schengen și cu frontierele terestre atunci când vom proteja corect granițele UE.

„Sunt simple speculații orice alte discuții”, a spus ministrul de Interne austriac. România va intra în Schengen cu aeroporturile și porturile în martie 2024.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te