Viktor Orban va discuta la București susținerea lui Iohannis la șefia NATO

DE Florin Budescu | Actualizat: 02.04.2024 - 19:32
SURSE Viktor Orban va discuta la București susținerea lui Iohannis la șefia NATO - Foto: Profimedia Images
SURSE Viktor Orban va discuta la București susținerea lui Iohannis la șefia NATO - Foto: Profimedia Images

Viktor Orban va discuta la București susținerea lui Iohannis la șefia NATO. Viktor Orbán va ajunge și la București, după ce Klaus Iohannis a invitat trei politicieni europeni de frunte, la o întâlnire restrânsă.

SHARE

Viktor Orban va discuta la București susținerea lui Iohannis la șefia NATO. Viktor Orbán va ajunge și la București, după ce Klaus Iohannis a invitat trei politicieni europeni de frunte, la o întâlnire restrânsă, relatează presa de limbă maghiară. 

Pe lângă problemele UE, un alt subiect de discuţie ar putea să fie nominalizările pentru funcția de secretar general NATO. 

SURSE Viktor Orban va discuta la București susținerea lui Iohannis la șefia NATO

La Palatul Cotroceni din București vor fi prezenți și Charles Michel , președintele Consiliului European, premierul belgian Alexander De Croo și prim-ministrul croat Andrej Plenković.

Discuțiile fac parte din agenda strategică inițiată de Charles Michel, iar scopul acesteia este revizuirea priorităților Uniunii Europene, conform 24.hu.

Citeşte şi: România îl propune pe Klaus Iohannis secretar general NATO

Belgia deține în prezent președinția UE, iar Ungaria o deține de la 1 iulie. Pe lângă problemele UE, nominalizările pentru funcția de secretar general al NATO pot fi de asemenea discutate în cadrul reuniunii, informează maszol.ro.

Este prima dată când se organizează o întâlnire de acest fel. Belgia deține în prezent președinția UE, iar Ungaria o va deține de la 1 iulie a.c..

Foto: Profimedia Images

Întâlnirea coincide cu începerea negocierilor privind ocuparea funcțiilor de conducere în cele mai importante instituții ale UE - Parlamentul European, Comisia Europeană, Consiliul Europei.

Între timp, pe masa discuţiilor politice este și selecția noului candidat pentru postul de secretar general al NATO. Pe lângă Mark Rutte, pentru această funcție a fost nominalizat și Klaus Iohannis.

Citeşte şi: Klaus Iohannis, notorietate maximă. Este politicianul cel mai cunoscut de români

Ungaria se opune numirii premierului olandez Rutte, după plecarea din funcţie a lui Jens Stoltenberg. Decizia de numire necesită o poziție unificată, pentru că fiecare stat NATO are drept de veto, iar Klaus Iohannis ar putea fi soluţia de compromis.

Citeşte şi: Preşedintele Klaus Iohannis va prezenta Parlamentului European soluțiile pentru provocările actuale

Pentru Mark Rutte secretar general, în prezent sunt cam 21 de state membre NATO. Statele Unite, Marea Britanie, Franţa şi Germania şi-au anunţat susţinerea explicită pentru premoerul olandez.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te