Potențiala succesoare a Angelei Merkel, Ursula von der Leyen, șef al Comisiei Europene

DE Adina Mutăr | Actualizat: 03.07.2019 - 08:39
Von der Leyen și Klaus Iohannis

Donald Tusk a anunțat pe Twitter că Ursula von der Leyen a fost propusă șef al Comisiei Europene. Potrivit unor surse de la Bruxelles, președintele Iohannis a sprijinit această propunere.

SHARE

Liderii celor 28 de state UE au ajuns la o înțelegere privind funcțiile de top de la nivelul instituțiilor europene, după trei zile de negocieri dure la Bruxelles.

Donald Tusk a anunțat pe Twitter că Ursula von der Leyen a fost propusă șef al Comisiei Europene, iar Charles Michel ales președinte al Consiliului European. De asemenea, Cristine Lagarde e candidată pentru Banca Centrală Europeană, iar Joseph Borrell Fonteles, înalt reprezentant pentru Politică Externă. 

Von der Leyen este un politician german care servește în calitate de ministru al apărării din 2013. Este membru al Uniunii Creștin-Democrate (CDU), fiind prima femeie din istoria Germaniei care deține această funcție.

Născută și crescută la Bruxelles, este medic de profesie. Ea este singurul ministru care a servit  continuu în Cabinetul Angelei Merkel de la preluarea mandatului în 2005.

De-a lungul anilor, ea a fost deseori descrisă ca potențial succesor al lui Merkel la funcția de cancelar german.

Verzii, „dezamăgiți”

Grupul Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European s-a declarat „profund dezamăgit" în legătură cu nominalizările pentru conducerea instituţiilor Uniunii Europene.

„Aceste propuneri ne fac profund dezamăgiţi. Grupul nostru rămâne ferm pentru apărarea democraţiei europene şi a sistemului primului candidat", a declarat preşedintele grupului Socialiştilor şi Democraţilor (centru-stânga), Iratxe Garcia, citat de cotidianul Le Figaro.

„Este inacceptabil ca guverne populiste reprezentate în Consiliul European să îl excludă pe cel mai bun candidat doar pentru că a apărat statul de drept şi valorile europene", a adăugat Garcia, referindu-se la opoziţia exercitată de Polonia, Ungaria şi Italia faţă de numirea lui Frans Timmermans în funcţia de preşedinte al Comisiei Europene.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.