SUA: Rușii ar putea folosi Noviciok în Ucraina într-un atac chimic. Au „actualizat” toxina

DE Elena Andrei | Actualizat: 25.11.2022 - 22:44
Rușii ar putea folosi Noviciok în Ucraina/Foto: mil.in.ua

Rusia ar putea recurge la utilizarea Noviciok în atacuri în masă cu arme chimice în Ucraina dacă trupele sale continuă să piardă teren, cred oficialii americani. În ultimii ani, Noviciok a fost folosit pentru a elimina indezirabilii Kremlinului, toxina fiind „actualizată”.

SHARE

Pe măsură ce evoluția războiului a fost din ce în ce mai mult în favoarea Kievului, temerile că Putin ar putea lua măsuri extreme pentru a forța Ucraina să se predea - cum ar fi lansarea unui atac nuclear sau a unui atac cu bombe murdare - au crescut.

Însă, potrivit a șase surse apropiate domeniului, Putin este pregătit să folosească arme chimice în Ucraina, vrând să evite o confruntare nucleară cu NATO.

Potrivit surselor, citate de Politico, Administrația Biden lucrează pentru a se asigura că aliații săi occidentali sunt pregătiți pentru un astfel de atac chimic, având în vedere mobilizarea de resurse și fabricarea de sisteme de detecție care să fie desfășurate în cazul în care armele chimice sunt folosite de Moscova, potrivit Politico.

Sursele au precizat că Washingtonul prevede că Rusia va folosi arme chimice în cazul unor noi pierderi pe câmpul de luptă sau al unei prăbușiri totale a armatei lui Putin.

Înalți oficiali americani care elaborează strategii pentru un astfel de atac cred că Moscova ar putea desfășura arme chimice despre care se știe că Rusia le-a folosit în trecut - inclusiv cele folosite în otrăvirea liderului opoziției Alexei Navalnîi și a fostului ofițer de informații militare rus Serghei Skripal (în Salisbury, Marea Britanie).

Ambii au fost otrăviți cu un agent neurotoxic Noviciok și au fost spitalizați în stare critică. Împotriva șanselor, ambii au supraviețuit atacului.

Deși în trecut, agentul neurotoxic a fost folosit de Rusia pentru a viza persoane fizice, oficialii americani au declarat că acesta poate fi folosit și pentru a efectua un eveniment cu victime în masă.

Unele substanțe chimice pot fi transformate într-un aerosol sau pot fi împrăștiate prin muniție pentru a provoca daune devastatoare pe o suprafață mare și asupra unui grup mare de persoane.

Citește și

VIDEO Bulgaria închiriază avioane de luptă second-hand din Franța și Suedia. MIG 29 e „inutil”

VIDEO Cum arată noul avion de luptă al Turciei TF-X, mai mare decât F-35 al SUA. Gata de luptă

Unul dintre cei șase oficiali a declarat pentru Politico că un astfel de atac ar putea implica agenți farmaceutici (cunoscuți ca PBA), care sunt ușor de ascuns și, prin urmare, mai dificil pentru Occident să dovedească implicarea Rusiei.

Anterior, Rusia a făcut afirmații nefondate potrivit cărora SUA operează laboratoare secrete de arme biologice în Ucraina, ceea ce la vremea respectivă a stârnit temeri că Rusia ar putea lansa un atac cu arme chimice și să dea vina pe Ucraina într-un eveniment sub steag fals.

Luna trecută, Rusia a afirmat că Ucraina se află în "etapa finală" de creare a unei "bombe murdare", ceea ce a ridicat și mai mult temerile că Moscova va efectua un atac sub steag fals.

După ce a efectuat inspecții în Ucraina la începutul acestei luni, Agenția Internațională pentru Energie Atomică - organismul de supraveghere nucleară al ONU - a declarat că nu a găsit nicio dovadă că Ucraina ar fi dezvoltat o astfel de armă.

Statele Unite știu de mult timp că Rusia lucrează pentru a-și spori capacitatea de arme chimice. La începutul acestui an, senatorii americani au fost informați cu privire la amenințarea pe care acest program o reprezintă pentru Ucraina, a declarat un consilier pentru Politico.

Oficialii americani se tem din ce în ce mai mult că Putin va recurge la utilizarea armelor neconvenționale, pe măsură ce forțele sale continuă să se confrunte cu înfrângeri jenante.

Noviciok a fost dezvoltat de Uniunea Sovietică în anii '70 ca un nou tip de armă chimică mai greu de detectat și mai puternică decât agenții neurotoxici existenți. 

Agenții neurotoxici inclusiv Noviciok, pot fi inhalați sub formă de pulbere fină, absorbiți prin piele sau ingerați.

Simptomele pot începe în câteva secunde sau minute de la expunere și includ convulsii, paralizie, insuficiență respiratorie și moarte.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te