SUA au bombardat instalațiile milițiilor sprijinite de Iran din Siria. "Biden ne-a dat indicații"

DE Daniel Toșa | 24.08.2022 - 09:31
SUA au bombardat instalațiile milițiilor sprijinite de Iran din Siria. "Biden ne-a dat indicații" - FOTO: Profimedia

Armata Statelor Unite a anunţat că a întreprins marţi lovituri aeriene în Siria, la Deir al-Zor, împotriva unor instalaţii utilizate de grupări afiliate Corpului Gardienilor Revoluţiei din Iran.

SHARE

Loviturile au avut loc chiar în contextul în care Statele Unite urmează să-şi prezinte răspunsul la propunerea Uniunii Europene care ar revigora acordul nuclear din 2015 cu Iran, acord abandonat de fostul preşedinte Donald Trump şi pe care succesorul său Joe Biden a încercat să-l resusciteze.

Comandamentul central al armatei SUA a precizat, într-un comunicat, că astfel de lovituri au ca scop să protejeze forţele americane de atacuri ale grupărilor sprijinite de Iran.

El menţionează un astfel de incident, survenit la 15 august, despre care Reuters a relatat că a implicat un atac cu dronă, nesoldat cu victime, împotriva unui complex al coaliţiei şi luptătorilor din opoziţia siriană sprijiniţi de SUA.

"Preşedintele ne-a dat indicaţii pentru aceste lovituri', a afirmat colonelul Joe Buccino, purtător de cuvânt al armatei.

Citește și: VIDEO Șefa Centrului Media din Harkov: Clădirea în care am lucrat șapte ani a fost distrusă de ruși

Comandamentul central a numit aceste lovituri drept "o acţiune proporţionată, deliberată, menită să limiteze riscul de escaladare şi să minimizeze riscul de pierderi umane".

Nu este prima dată când avioane americane au lovit în Irak şi Siria forţe sprijinite de Iran. Statele Unite au lovit facilităţi operaţionale şi depozite de arme în două poziţii în Siria şi una în Irak în luna iunie a anului trecut.

Citește și: VIDEO Noi explozii în Belgorod, Rusia. Populația, evacuată. „Efectul de lentilă a incendiat muniția”

SUA au desfăşurat prima oară trupe în Siria în campania administraţiei Obama împotriva Statului Islamic, în alianţă cu gruparea condusă de kurzi Forţele Democrate Siriene. În Siria se mai află în jur de 900 de militari americani, majoritatea fiind prezenţi în est, potrivit Agerpres.

Miliţiile susţinute de Iran şi-au stabilit însă un cap de pod în Siria luptând în sprijinul preşedintelui Bashar al-Assad în războiul civil din această ţară.

Miliţiile sprijinite de Iran sunt puternic concentrate la vest de Eufrat, în provincia Deir al-Zor, unde sunt aprovizionate din Irak prin punctul de trecere a frontierei de la al-Bukamal.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.