Sri Lanka declară stare de urgență alimentară, în contextul adâncirii crizei economice

DE Daniel Toșa | 31.08.2021 - 12:57
Sri Lanka declară stare de urgență alimentară, în contextul adâncirii crizei economice/FOTO: Unsplash

Sri Lanka, aflată în pragul un grave crize economice şi monetare, a declarat marţi stare de urgenţă alimentară, în contextul în care băncile private, rămase fără valută, nu mai pot finanţa importurile, relatează AFP.

SHARE

Preşedintele Gotabaya Rajapaksa a declarat că a dispus adoptarea de măsuri de urgenţă pentru a contracara tezaurizarea zahărului, orezului şi altor alimente esenţiale. El a numit un ofiţer superior ar armatei în postul de „comisar general pentru servicii esenţiale, însărcinat cu coordonarea aprovizionării cu orez, zahăr şi alte bunuri de consum".

Guvernul a majorat sancţiunile împotriva stocurilor de bunuri alimentare, în contextul în care în faţa magazinelor se formează lungi cozi de aşteptare. Măsura vine în urma creşterii puternice a preţului la zahăr, orez, ceapă şi cartofi în această ţară de 21 de milioane de locuitori, care suferă de asemenea de penurii de lapte praf, kerosen şi gaz pentru gătit.

Aceste penurii survin în plin val de COVID-19, care face în prezent peste 200 de victime pe zi. De la începutul pandemiei, Sri Lanka a înregistrat oficial 436.081 de contaminări şi 8.991 de decese.

Citește și: SUA au folosit o rachetă specială Hellfire „ninja” în atacul aerian din Afganistan

Prăbuşirea turismului începând cu martie 2020 din cauza pandemiei a dus la o contractare de 3,6% a economiei anul trecut şi a afectat rezervele de valută. Cu scopul de a economisi, guvernul a interzis importurile a numeroase produse neesenţiale precum vehicule, echipamente sanitare, dar şi uleiuri alimentare sau chiar curcuma, condiment important în bucătăria locală.

Importatorii spun că nu mai pot procura dolarii necesari pentru achiziţia autorizată a anumitor produse şi medicamente.

Ministrul Energiei, Udaya Gammanpila, le-a cerut şoferilor să consume carburant cu parcimonie, pentru ca ţara să îşi poată folosi valuta pentru achiziţia esenţială de medicamente şi vaccinuri.

Un colaborator al preşedintelui a atras atenţia că până la sfârşitul anului ar putea fi introdusă măsura raţionalizării carburantului, dacă nu se va reduce consumul.

Citește și: VIDEO Alunecarea de teren care împiedică deschiderea autostrăzii Sebeș - Turda. 5 ani întârziere

În urmă cu două săptămâni, Banca Centrală din Sri Lanka a majorat dobânda cu scopul de a sprijini moneda locală. Rezervele sale de schimb au scăzut la 2,8 miliarde de dolari la sfârşitul lunii iulie, comparativ cu 7,5 miliarde de dolari în noiembrie 2019, în momentul în care guvernul actual a preluat conducerea ţării.

Rupia s-a depreciat cu peste 20% în raport cu dolarul american în aceeaşi perioadă, conform datelor oficiale.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te