Potrivit unui raport Wall Street Journal, varianta R9-X a rachetei a fost trasă de o dronă MQ-9 Reaper.
Citește și: Interlopul Mircea Nebunu către Bebino: 50 de ani să-ți dea ăștia, sclavule. Tu i-ai legat pe toți
Atacul aerian a ucis doi militanți asociați cu ramura afganistă a grupului extremist ISIS și a rănit un al treilea individ. Militanții se îndreptau spre aeroport pentru a comite un alt atentat.
Citește și: Efectul nevaccinării: În România se moare de cinci ori mai mult de COVID decât în Israel
Pentagonul nu a anunțat identitatea victimelor. ISIS și-a asumat responsabilitatea pentru atacul de la aeroportul din Kabul, care a ucis 13 soldați americani și aproape 200 de civili afgani.
Racheta folosită de SUA în atacul aerian, numită R9X, nu are explozivi, ci șase lame mari, care se desfășoară în ultimul moment pentru a sfărâma ținta, permițând comandanților militari să identifice ținta și să reducă posibilitatea lovirii unor civili.
Citește și
SUA au executat un atac aerian cu dronă la Kabul asupra unui vehicul al Statului Islamic
Talibanii resping propunerea lui Macron cu privire la înfiinţarea unei „zone protejate” la Kabul
Racheta specială Hellfire este denumită în cadrul armatei „Ginsu zburător” sau „bomba ninja”, amintind de lamele folosite de luptătorii ninja.
„Avem zero victime civile”, a declarat reporterilor generalul William „Hank” Taylor, referitor la atacul de sâmbătă.
„Fără a specifica vreun plan viitor, voi spune că vom continua să ne apărăm și să ne folosim capacitatățile pentru a desfășura operațiuni de combatere a terorismului, după cum este necesar.”
Atacul este primul cu R9X din august 2020, când coaliția militară condusă de SUA a desfășurat probabil varianta Hellfire pentru a-l ucide pe Abu Yahya al-Uzbeki, un „instructor militar” independent afiliat Al Qaeda, în timp ce călătorea prin provincia siriană Idlib.