Speranțe pentru România la Schengen? Europarlamentarii, vot pentru desființarea dreptului de veto

DE Alex Darvari | Actualizat: 23.11.2023 - 12:04
Speranțe pentru România la Schengen - Foto: Profimedia Images

Sunt speranțe pentru ca România să adere la Schengen după ce europarlamentarii au dat un vot pentru desființarea dreptului de veto în peste 60 de domenii. Este doar un prim vot, de etapă.

SHARE

Noi speranțe pentru ca România să adere la Schengen după ce europarlamentarii au dat un vot pentru desființarea dreptului de veto în peste 60 de domenii. Votul nu este final.

Liderul opoziției poloneze și câștigător al alegerilor, Donald Tusk, din partea Platformei Civice (PO, PPE), nu a lăsat loc de speculații atunci când a declarat deschis că partidul său, care probabil va reveni la putere în Polonia după opt ani de opoziție, se opune modificării tratatelor UE, la fel ca și tabăra conservatoare de la putere din Polonia.

Citește și: Cum ar putea intra România în Schengen, chiar dacă Austria se opune? Nehammer, avertizat de România

Speranțe pentru România la Schengen? Europarlamentarii, vot pentru desființarea dreptului de veto

Miercuri, Parlamentul European urma să voteze un raport privind propunerile de modificare a tratatelor UE - inclusiv propunerea de a elimina votul în unanimitate (Veto) în probleme cheie. Este vorba de așa numitul drept de veto prin care, spre exemplu, Austria ține România și Bulgaria în afara Schengen.

Citește și: Austria a dat răspunsul final privind aderarea la Schengen a României. Ne rămâne o ultimă soluție

Toți eurodeputații din Coaliția Civică (KO, PPE/Verzi), condusă de PO, vor vota împotriva raportului.

"Acei legislatori care cooperează cu mine vor vota împotriva [raportului]", a anunțat Tusk, admițând că devieri individuale pot apărea oricând și că nu poate garanta disciplina de vot.

Acest lucru nu înseamnă scepticism față de progresul integrării europene, ci mai degrabă îndoieli cu privire la unele dintre propunerile conținute în raport și la ritmul schimbărilor.

"Europa are nevoie de reparații în multe aspecte", a declarat fostul președinte al Consiliului European.

Cu toate acestea, el a avertizat că "cea mai stupidă metodă" pentru a realiza acest lucru este să se cadă într-un "euroentuziasm" naiv, care a fost unul dintre motivele pentru Brexit.

Polonia nu ne srpijină

"Cu siguranță, proiectul pregătit de Parlamentul European [...] nu corespunde la ceea ce, în opinia mea, reprezintă spiritul vremurilor și nevoile reale ale UE", a explicat Tusk, citate de euroactiv

Până acum, mai degrabă partidul de guvernământ Lege și Justiție (PiS, ECR) a fost cel care și-a exprimat opoziția fermă față de orice modificare a tratatului. Totuși, întrucât partidul a pierdut majoritatea parlamentară după alegerile generale de luna trecută, va pierde probabil puterea în favoarea taberei conduse de Tusk.

Polonia sub conducerea lui Tusk ar putea să nu fie "paradisul pe care UE îl speră" - propunerea de reformă a tratatului UE este doar o chestiune în care PiS și Tusk au opinii mai mult sau mai puțin similare, Pactul UE privind migrația și azilul fiind o altă chestiune.

Ce s-a votat miercuri seara

Parlamentul a votat asupra raportului Comisiei pentru afaceri constituționale (AFCO) a Parlamentului European care recomandă modificări ale tratatelor UE. Documentul are în vedere, printre altele, transferul mai multor competențe ale statelor membre la nivelul UE, potrivit tvpworld.com

În cadrul votului, 291 de eurodeputați au fost pentru, 274 s-au opus, iar 44 s-au abținut.

Între principalele modificări propuse se numără renunțarea la principiul unanimității la voturile din cadrul Consiliului UE în 65 de domenii și transferul de competențe de la statele membre la nivelul UE, inclusiv crearea a două noi competențe exclusive ale UE în domeniul protecției mediului și al biodiversității și o extindere semnificativă a competențelor partajate care ar acoperi șapte noi domenii: politica externă și de securitate, protecția frontierelor, sănătatea publică, protecția civilă, industria și educația.

Raportul prevede, de asemenea, simplificarea procedurii de suspendare a drepturilor acelor state membre care încalcă "valorile UE", cum ar fi statul de drept, democrația, libertatea, drepturile omului sau egalitatea.

Raportul va fi discutat în continuare în cadrul Consiliului de Miniștri pentru Afaceri Europene din 12 decembrie. Cu toate acestea, votul în favoarea modificării tratatelor UE reprezintă doar o parte a procedurii în mai multe etape.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te