România își poate face loc în Schenghen, chiar dacă se opune Austria, prin bunăvoința celorlalte state europene, spune Rareș Bogdan. Europarlamentarul face apel la statele membre Schengen să permită accesul românilor fără niciun fel de control și să îi trateze ca pe cetățeni ai spațiului Schengen.
„În Consiliul JAI de peste două săptămâni, Europa are șansa istorică de a elimina abuzul comis împotriva cetățenilor români și bulgari. În cazul unui vot negativ al Austriei, cer respectuos statelor membre Schengen să-și dovedească respectul și susținerea pentru România și Bulgaria și să renunțe din proprie inițiativă la a-i mai discrimina pe români și bulgari, pemițându-le accesul în țările europene prin porțile de intrare sau culoarele Schengen”, a spus Bogdan.
Cum ar putea intra România în Schengen, chiar dacă Austria se opune?
Europarlamentarul a mai zis că Austria ar putea ajunge ca Ungaria.
”Îi dau o veste proastă cancelarului Nehammer: Austria nu mai este imperiu. Au trecut vremurile când împărăteasa Maria Tereza le-a pus ciobanilor români taxe așa de mari încât i-a alungat din Transilvania lor, peste munți, în Valahia.
Ungaria are miliarde de euro suspendate din cauza nerespectării statului de drept, Polonia la fel.
Nu și Austria, care blochează accesul României și Bulgariei în Schengen și încalcă Tratatul fără să aibă niciun motiv plauzibil.
E un mister de ce nu a declanșat Comisia Europeană procedura și contra Austriei, care a încălcat 5 articole ale Cartei Drepturilor Fundamentale din UE”, a precizat europarlamentarul.
Bogdan mai precizează că, prin blocarea României și Bulgariei, s-au adus pagube de sute de miliarde de euro nu doar acestora, ci întregii economii europene, deoarece camioanele așteaptă și 24 de ore la frontieră. Camioanele sunt responsabile de 46.000 de tone de dioxid de carbon.
Nehammer, somat de la București
Europarlamentarul român Vlad Botoş (grupul Renew) i-a cerut cancelarului Austriei, Karl Nehammer, într-o intervenţie în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, să nu se mai opună aderării României la spaţiul Schengen.
„Îl somez pe domnul cancelar Nehammer să-l mandateze pe ministrul de Interne, pe Gerhard Karner, și, la consiliul din 5 decembrie, Austria să nu se mai opună aderării României și Bulgariei la Spațiul Schengen”, a afirmat Vlad Botoş , în plenul PE.
Citește și: Cancelarul Austriei, somat să nu se opună aderării României la Schengen. Ce șanse sunt să accepte
Acum sau niciodată
Dacă România și Bulgaria nu intră în Schengen până la finalul acestui an, nu mai au nicio șansă în prima parte a anului viitor, este estimarea făcută de un europarlamentar bulgar, care spune că alegerile programate pentru 2024 vor fi o piedică în luarea unei decizii.
Citește și: Ce soluții are România dacă nu intră în Schengen în 2023. Europarlamentar: Să deschidem granițele