Austria a dat răspunsul final privind aderarea la Schengen a României. Ne rămâne o ultimă soluție

DE Alex Darvari | Actualizat: 20.11.2023 - 17:38
Austria a dat răspunsul final privind aderarea la Schengen a României - Foto: Profimedia Images

Austria a dat răspunsul final privind aderarea la Schengen a României, iar acesta este un nu categoric. Ministrul de externe e cel care a făcut anunțul. Ne rămâne o ultimă soluție și anume aceea de a duce Austria în instanță.

SHARE

Austria a dat răspunsul final privind aderarea la Schengen a României și a Bulgariei, iar acesta este un nu categoric.

 Ministrul de externe e cel care a făcut anunțul. Ne rămâne o ultimă soluție și anume aceea de a duce Austria în instanță.

Citește și: Aderarea României la Schengen, pe ordinea de zi la Consiliul JAI. De ce avem speranțe „de doi bani”? | Newsweek Romania

Austria are o problemă generală cu Schengen, a declarat ministrul de externe Schallenberg în timpul unei vizite la Viena la omologul său bulgar.

Tonul între Viena și Sofia a fost destul de dur în ultima vreme, relațiile diplomatice fiind tensionate din cauza veto-ului Austriei la aderarea Bulgariei (și a României) la Schengen. În timpul vizitei de vineri la Viena a ministrului bulgar de externe, Mariya Gabriel, nu a existat niciun semn de schimbare în acest sens.

Alexander Schallenberg nu a obosit niciodată să sublinieze că blocajul nu era îndreptat împotriva Bulgariei sau a României, ci mai degrabă că guvernul avea o "problemă fundamentală" cu Schengen: Austria avea "în mod regulat" cel mai mare număr de solicitanți de azil din UE raportat la populație.

Citește și: Visul Austriei, care nu vrea România în Schengen, devine realitate. Controale la 50% frontierele UE

Migrația ilegală trebuie să fie limitată și trebuie intensificată protecția frontierelor externe. În total, 40 la sută dintre țările Schengen au reintrodus controalele la frontiere: „Asta arată că ceva nu este în regulă", a declarat ministrul de externe, citat de Die Presse.

Prin urmare, Austria își va menține deocamdată dreptul de veto, a spus ministrul de externe austriac.

România mai are soluția acționării în instanță a Austriei, așa cum a promis premierul Ciolacu. Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, în septembrie, că România va da în judecată Austria la Curtea de Justiție a Uniunii Europene din cauza opoziției acesteia față de aderarea României la zona Schengen.

Citește și: România forțează aderarea la Schengen. Scrisoarea cu care Negrescu vrea să-l convingă pe Nehammer

Într-un interviu acordat publicației austriece Der Standard, premierul Marcel Ciolacu a afirmat că prejudiciul adus României "se ridică la cel puțin două procente din PIB".

Șeful Guvernului a subliniat că acțiunea împotriva Austriei va fi inițiată dacă aceasta va bloca din nou integrarea României în Schengen la reuniunile oficiale din octombrie și decembrie.

Citește și: România va ataca Austria la Curtea de Justiție pentru blocada la Schengen. Ciolacu: „Categoric, da!”

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te