Bilanţul infecţiilor cu noul coronavirus din Bulgaria a crescut cu 6.813 de cazuri în ultimele 24 de ore, o creştere zilnică record în timp ce ţara cu cel mai mic procent de persoane vaccinate din Uniunea Europeană se confruntă cu al patrulea val al pandemiei, conform datelor oficiale prezentate miercuri, informează Reuters.
Virusul a ucis 124 de persoane în Bulgaria în ultimele 24 de ore, aducând numărul total al deceselor la 23.440.
Peste 7.300 de persoane se aflau internate în secţiile pentru bolnavii de COVID-19 în timp ce spitalele din toată ţara balcanică se luptau să facă faţă afluxului de pacienţi cu coronavirus pe fondul unei penurii de personal medical.
Citește și: „Patrioții” cad pe capete. Antivacciniștii ajung la spital sau mor după protestul din 2 octombrie
Guvernul interimar a impus certificatul sanitar în majoritatea spaţiilor publice închise în încercarea de a încetini răspândirea variantei Delta, mai contagioasă, şi de a stimula vaccinarea în ţara în care doar unul din patru adulţi s-a vaccinat cu cel puţin o doză de vaccin.
Administrarea vaccinurilor a crescut de patru ori de la introducerea obligativităţii certificatului sanitar, joia trecută. Peste 26.000 de noi doze au fost administrate în ultimele 24 de ore, aducând numărul total de persoane adulte vaccinate la 1,46 milioane.
Mulţi bulgari, însă, rămân sceptici în ceea ce priveşte administrarea vaccinurilor, pe fondul unei neîncrederi înrădăcinate în instituţiile statului, a dezinformării şi mesajelor contradictorii ale politicienilor şi specialiştilor, înainte de al treilea tur de scrutin parlamentar din acest an, pe 14 noiembrie.
Citește și: Liderul Bisericii Ortodoxe, Patriarhul Bartolomeu, internat în spital, în SUA
Oponenţii vaccinării au organizat în ultimele zile mitinguri împotriva permisului sanitar, iar un nou protest, organizat de patronii de restaurante şi hoteluri, este anunţat pentru joi.
Marţi seară, ministrul interimar al Sănătăţii, Stoicho Katsarov, a declarat că situaţia din spitale este critică şi a făcut apel la bulgari să respecte restricţiile.
Din cele 700 de paturi la terapie intensivă disponibile la nivel naţional, 608 sunt ocupate.
''Dacă aceste măsuri nu funcţionează, singura opţiune rămasă va fi un lockdown total şi o suspendare a activităţii economice'', a declarat Katsarov.