Situație critică la Zaporojie. Reprezentanții ruși Rosatom de la centrala nucleară au fugit

DE Daniel Toșa | Actualizat: 19.08.2022 - 08:46
Situație critică la Zaporojie. Reprezentanții ruși Rosatom de la centrala nucleară au fugit - FOTO: Profimedia

Reprezentanții agenției nucleare ruse Rosatom au părăsit deja centrala nucleară de la Zaporojie, spun serviciile secrete ucrainene care acuză Rusia că "pregătește" un dezastru nuclear. Rusia a refuzat să permită controlul agențiilor internaționale la situl nuclear.

SHARE

Direcţia principală de informaţii (GUR) a Ministerului ucrainean al Apărării susține joi că Rusia ar putea pregăti o provocare pentru vineri la centrala nucleară din Zaporojie, situată în oraşul Energodar, în sudul Ucrainei și că reprezentanții agenției nucleare ruse au părăsit deja zona.

"Ocupanţii au anunţat pe neaşteptate "zi liberă" pentru vineri la centrala nucleară din Zaporojie. Astfel, la 19 august aici se va afla doar personalul operaţional. 

Situație critică la centrala nucleară de la Zaporojie

Intrarea va fi închisă pentru toţi ceilalţi angajaţi", a indicat serviciul de informaţii militare ucrainene pe aplicaţia Telegram, adăugând că, din informaţiile de care dispune, reprezentanţi ai Rosatom (Agenţia nucleară rusă), care s-au aflat în ultimul timp permanent la centrală, au părăsit 'urgent' teritoriul obiectivului.

Ministerul rus al Apărării a anunţat că Ucraina este cea care intenţionează să comită provocări la această centrală, vizată de numeroase bombardamente în ultima vreme.

Potrivit Moscovei, unităţi de artilerie ucrainene plănuiesc să tragă asupra centralei şi apoi să acuze Rusia că a provocat un accident nuclear.

GUR nu exclud ca, după un bombardament puternic asupra centralei, inamicul să ridice miza şi să organizeze un adevărat atac terorist la cea mai mare centrală nucleară din Europa, chiar dacă acesta ar coincide cu vizita lui Guterres în Ucraina.

Citește și: VIDEO Ucraina se pregătește de un dezastru nuclear la Zaporojie. Erdogan: „Nu vrem un nou Cernobîl”

De la sfârşitul lunii iulie, Rusia şi Ucraina îşi pasează una alteia responsabilitatea pentru tirurile care au vizat centrala, ceea ce a suscitat temeri privind posibilitatea producerii unei catastrofe.

Autoritățile ucrainene din Zaporojia organizează exerciții de intervenție în caz de dezastru nuclear pe fondul bombardamentelor la cea mai mare centrală nucleară din Europa, potrivit Reuters.

Citește și: Românii, cu „papornița” plină de mâncare pe plajă în Grecia, deși e interzis. Ce a pățit un turist

Centrala a fost capturată de forțele ruse în luna martie, iar bombardamentele au provocat apeluri pentru ca Agenția nucleară a ONU să viziteze centrala din sudul Ucrainei, capturată în martie, dar în continuare condusă de tehnicieni ucraineni.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te