VIDEO Serbia, pregătiri de război în Kosovo. Își face flotă de drone militare. SUA gata să intervină

DE Adina Mutăr | Actualizat: 23.11.2022 - 08:02
ARmata de drone - Foto: defenceview.in

Oficialii iranieni au informat că Serbia a făcut o ofertă oficială pentru a cumpăra drone, pe fondul tensiunilor crescânde cu Kosovo, ceea ce ar face din Belgrad cel mai mare operator de drone militare din Balcani.

SHARE

Președintele sârb Aleksandar Vucic a dat ordin să fie doborâte toate dronele care se află în zonele de interdicție aeriană și în apropierea instalațiilor militare, pe fondul tensiunilor din  Kosovo provocate de decizia Guvernului de la Pristina să elimine plăcuțele de înmatriculare ale mașinilor emise în Serbia, potrivit defensenews.com

În ultimii ani, strategia de achiziție de UAV a Serbiei a prevăzut diversificare sporită a furnizorilor străini de drone și extinderea propriei industrii militare în domeniu.

De când a devenit cel mai mare cheltuitor militar din Balcani, în 2019, flota de drone a țării a primit noi tipuri, inclusiv CH-92A de fabricație chineză, livrate în iunie 2020.

Aceasta a crescut considerabil capacitățile sârbești de poliție aeriană datorită razei sale de luptă de 250 de kilometri.

Totodată este în curs de dezvoltare drona Gavran, de producție sârbă, și o versiune armată a dronei Vrabac, prezentată în august anul trecut, ce poate transporta până la șase grenade.

Expus la Eurosatory 2022, Gavran este primul sistem de acest tip dezvoltat la nivel local. Are o greutate maximă de 50 de kilograme, poate transporta încărcături utile de până la 15 kilograme, în timp ce zboară la o viteză maximă de 120 km/h timp de 30 de minute până la o autonomie de aproximativ 100 de kilometri.

După cum a relatat revista militară Janes, aceasta a fost concepută pentru a funcționa într-un roi de drone controlate de la o singură stație de comandă, putând fi lansate de la sol de pe camioane sau remorci speciale.

Bazat pe modelul ISR standard, primul prototip al unei versiuni înarmate a dronei Vrabac a fost expus la Belgrad la începutul acestui an. Mai compactă decât predecesoarea sa, aceasta poate fi echipată cu șase muniții M22 de 40 mm cu o capacitate de rază de acțiune de 5 metri.

Originalul Vrabac a fost dezvoltat cu o turelă electro-optică pentru a efectua operațiuni de recunoaștere. Deși în prezent se află în serviciul armatei sârbe, rămâne neclar când va deveni operațională varianta sa armată.

Aceste nou-venite se vor alătura Orbiter 1 din Israel și Silac 750C intern, deja operat de Serbia.

În timp ce țara și-a declarat în mod deschis interesul de a achiziționa drone TB2 turcești de mai multe ori în trecut, aceste planuri ar putea fi oprite după afirmațiile generalului iranian Yahia Rahim Safavi, care a declarat că Belgradul este una dintre cele 22 de țări care au depus o ofertă oficială pentru a cumpăra UAV-uri iraniene.

Prim-ministrul kosovar Albin Kurti a amânat pentru 48 de ore amendarea șoferilor sârbi ale căror mașini au încă numere de înmatriculare emise de Serbia, la insistența Statele Unite, după ce discuțiile dintre Kurti și președintele sârb Aleksandar Vucic nu au ajuns la un acord în această privință la Bruxelles, la 21 noiembrie.

Kurti a declarat că este pregătit să colaboreze cu Washingtonul și Uniunea Europeană pentru a rezolva problema în următoarele două zile.

Tensiunile dintre Pristina și Belgrad s-au accentuat, minoritatea sârbă din Kosovo protestând din cauza eliminării vechilor plăcuțe de înmatriculare a vehiculelor și amenințând cu violențe dacă decizia va fi pusă în aplicare.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te