Rusia: Percheziții la locuințele unor jurnaliști de investigație

DE Daniel Toșa | 29.06.2021 - 14:43
Rusia Percheziții la locuințele unor jurnaliști de investigație/FOTO: Kremlin.ru

Poliţia rusă a percheziţionat marţi locuinţele mai multor jurnalişti ai publicaţiei de investigaţie independente 'Proekt' - una dintre puţinele care au mai rămas în Rusia - şi domiciliile unora dintre rudele acestora pe fondul unor presiuni accentuate din partea autorităţilor.

SHARE

Proekt - un site independent specializat în jurnalism de investigaţie - a anunţat marţi că raiduri au fost efectuate la locuinţa redactorului şef, Roman Badanin, şi una din jurnalistele sale, Maria Jolobova. Acestora le-au fost confiscate laptopurile, telefoanele mobile, stick-urile de memorie şi cartelele SIM, conform postului de radio Eho Moskvî.

Un alt jurnalist şi redactor şef adjunct, Mihail Rubin, a fost reţinut în timp ce poliţia făcea percheziţii la apartamentul părinţilor săi, conform unui comunicat publicat de această media pe canalul de mesagerie Telegram.

Aceste percheziţii intervin înaintea de publicarea anunţată a unei anchete cu privire la presupusele bogăţii deţinute de ministrul rus de interne Vladimir Kolokolţev, potrivit Proekt.

CITEȘTE ȘI: Legăturile periculoase ale Anei Maria Prodan cu Cordunenii și Cămătarii. Reghe are de ce să se teamă

'Dar oricum o vom publica', asigură site-ul de investigaţie.

Fondat în 2018, Proekt este în special cunoscut pentru anchetele sale cu privire la corupţia în rândul elitelor ruse. Într-unul din articolele sale se afirma că liderul pro-Kremlin al Ceceniei, Ramzan Kadârov, are o a doua soţie, care deţine proprietăţi imobiliare de sute de milioane de ruble.

O altă anchetă a Proekt releva că preşedintele rus Vladimir Putin are o fiică nelegitimă, a cărei mamă - Svetlana Krivonoghih - deţine o avere impresionantă, pe care o estimase la 7,7 miliarde de ruble (aproximativ 102 milioane de dolari). Kremlinul a dezminţit aceste afirmaţii.

Criticii puterii acuză autorităţile ruse de reducerea la tăcere şi reprimarea mass-media în cursul celor două decenii de când se află Vladimir Putin la putere în Rusia.

CITEȘTE ȘI: Află ce notă ai luat la proba de limba română de la bacalaureat înainte de afișarea rezultatelor

Dintre cele mai recente exemple, AFP menţionează cazul cunoscutei publicaţii online Meduza, cu sediul în Letonia, care a fost declarată în aprilie 'agent străin', o catalogare controversată care implică constrângeri severe şi posibile amenzi, ceea ce a privat-o de resurse semnificative din publicitate. În prezent, publicaţia mai apare doar datorită donaţiilor făcute de cititori.

În iunie, o altă publicaţie, VTimes, şi-a anunţat închiderea de teama unor proceduri judiciare, fiind catalogată de asemenea drept 'agent străin'.

Autorităţile ruse şi-au intensificat ofensiva judiciară împotriva opoziţiei odată cu apropierea alegerilor legislative din septembrie. Astfel, organizaţiile principalului opozant rus încarcerat Aleksei Navalnîi au fost declarate 'extremiste' şi interzise la 9 iunie. Membrii acestora nu au voie să candideze în alegeri.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te