Rusia, împlicată cu milioane de dolari în deturnarea alegerilor din SUA. Putin „era la curent” mereu

DE Daniel Toșa | Actualizat: 05.09.2024 - 08:34
Rusia, împlicată cu milioane de dolari în deturnarea alegerilor din SUA. Putin „era la curent” mereu - Foto: Profimedia images
Rusia, împlicată cu milioane de dolari în deturnarea alegerilor din SUA. Putin „era la curent” mereu - Foto: Profimedia images

Rusia împlicată cu zeci de milioane de $ în „deturnarea” alegerilor din SUA. Putin „era la curent”. Autoritățile americane iau măsuri împotriva responsabililor ruși implicați în tentativele de influențare a alegerilor.

SHARE

Președintele rus Vladimir Putin era „la curent” cu ingerințele Rusiei în alegerile din Statele Unite, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al Casei Albe, confirmând acuzațiile de amestec electoral din partea Kremlinului.

Rusia împlicată cu milioane de dolari în deturnarea alegerilor din SUA. Putin „era la curent” mereu

„El era la curent cu activitățile RT”, a afirmat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, referindu-se la media de stat rusă RT, ai cărei lideri sunt acum urmăriți de justiția americană pentru tentative de ingerință electorală.

Aceste declarații au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă organizate după ce autoritățile americane au anunțat o serie de măsuri punitive împotriva persoanelor și organizațiilor implicate.

Sancțiuni și urmăriri penale împotriva Russia Today

Miercuri, autoritățile americane au lansat urmăriri penale și sancțiuni financiare pentru a răspunde tentativelor Rusiei de amestec în alegerile americane.

Ministrul Justiției, Merrick Garland, a anunțat publicarea unor proceduri împotriva a doi oficiali ai RT.

Aceste două persoane fac parte și dintr-o listă de sancțiuni financiare impuse de Departamentul Trezoreriei, care include 10 persoane, printre care șase lideri ai RT, inclusiv redactorul-șef Margarita Simonyan, precum și două organizații neguvernamentale ruse.

În paralel, Departamentul de Stat a impus restricții de viză pentru compania-mamă a RT și alte filiale ale acesteia, oferind o recompensă de până la 10 milioane de dolari pentru informații despre interferențele în alegerile americane, relatează AFP.

Operațiune finanțată cu milioane de dolari

„RT și angajații săi, printre care cei doi acuzați, au derulat o operațiune de aproape 10 milioane de dolari pentru a finanța o companie din Tennessee care a publicat și propagat conținuturi favorabile guvernului rus”, a explicat Garland într-o conferință de presă.

El a mai adăugat că Departamentul de Justiție a confiscat 32 de domenii de internet utilizate de guvernul rus și de entități sponsorizate de acesta pentru a desfășura o campanie de influență asupra alegerilor din SUA.

FBI: „Am dezactivat site-urile rusești”

Christopher Wray, directorul FBI, a declarat că cele două operațiuni ilegale și clandestine ale Rusiei vizează influențarea opiniei publice americane.

„De astăzi la prânz (16:00 GMT), am confiscat aceste site-uri, le-am dezactivat și am demonstrat lumii că sunt încercări rusești de a interveni în alegerile noastre și de a ne influența societatea”, a adăugat Wray.

Statele Unite acuză Rusia că încearcă să influențeze rezultatele alegerilor americane în mod constant, începând cu alegerile prezidențiale din 2016, când republicanul Donald Trump a câștigat în fața democratei Hillary Clinton.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te