Rusia amplifică conflictul în Marea Neagră. Vânează drone cu avioane și a distrus 2 nave ucrainene

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 23.08.2023 - 07:32
Rusia amplifică conflictul în Marea Neagră. Vânează drone cu avioane și a distrus 2 nave ucrainene - Foto: Profimedia Images - Imagine cu rol ilustrativ

Rusia a anunţat că a trimis avioane pentru a intercepta drone deasupra Mării Negre, un MQ-9 Reaper şi un Bayraktar TB2, fără a preciza originea acestora, și că a distrus două nave ucrainene, una în apropiere de Insula Șerpilor.

SHARE

"Două avioane ruseşti au decolat pentru a preveni o posibilă încălcare a graniţei Rusiei şi pentru a bloca misiunea de recunoaştere electronică a dronelor", a spus Ministerul Apărării, iar după aceea "dronele şi-au schimbat cursul şi au părăsit zonele în care efectuau o recunoaştere aeriană", informează Agerpres, citând AFP.

Marea Neagră se confruntă cu o sporire a tensiunilor de când Rusia a decis, la mijlocul lunii iulie, să nu prelungească acordul vizând protejarea exportului de cereale ucrainene pe mare.

În ultimele luni au avut loc numeroase incidente în care au fost implicate avioane ruseşti şi occidentale deasupra Mării Negre şi a Mării Baltice.

Citește și: Un oficial SUA dă asigurări că Ucraina câștigă teritorii în sudul țării: "Ucraina atacă”

Tensiunile au atins un nivel deosebit de înalt când o dronă americană Reaper s-a prăbuşit în Marea Neagră după ce s-a ciocnit cu un avion de luptă rusesc la mijlocul lunii martie.

În luna mai, Moscova a declarat că a interceptat deasupra Mării Baltice patru bombardiere strategice americane în două incidente separate în cursul unei săptămâni.

De asemenea, Rusia a anunţat în ultimele luni că a interceptat avioane franceze, germane, poloneze şi britanice. 

Moscova susține că a distrus două nave militare ucrainene în Marea Neagră

Rusia susține că a distrus două nave militare ucrainene în Marea Neagră, cele mai recente ciocniri maritime de când a decis să nu reînnoiască acordul privind exportul de cereale ucrainene încheiat sub egida ONU şi a Turciei, informează AFP.

Moscova a susţinut, de asemenea, că a respins o nouă incursiune armată ucraineană în regiunea de graniţă Briansk şi a distrus drone în apropierea capitalei Moscova.

Ministerul rus al Apărării a anunţat că a scufundat o navă militară ucraineană într-o zonă aflată sub controlul său şi o vedetă ucraineană de fabricaţie americană în largul Insulei Şerpilor, eliberată anul trecut de Kiev.

Citește și: Putin l-a demis pe „generalul Armaghedon”, implicat în revolta Wagner. E pus la dispoziția armatei

Timp de aproape un an, atacurile în Marea Neagră s-au rărit, permiţând implementarea unui acord pentru ca Ucraina să îşi exporte producţia agricolă. Dar Moscova s-a retras din acel acord în iulie şi a înmulţit bombardamentele asupra infrastructurilor portuare ale Ucrainei.

Moscova spune că a respins marţi de pe teritoriul său o incursiune armată din Ucraina în regiunea de graniţă Briansk. Potrivit guvernatorului Aleksandr Bogomaz, autorităţile sunt "ocupate să ia măsuri pentru a asigura siguranţa locuitorilor". Regiunile de frontieră ruseşti au fost vizate în mai multe rânduri de incursiuni, în general revendicate de unităţi care se declară ruseşti, opuse Kremlinului şi instalate în Ucraina.

Armata rusă continuă campania de bombardare a Ucrainei şi pretinde constant că atacurile sale vizează ţinte militare, dar acestea provoacă zilnic victime în rândul civililor.

Marţi a avut loc înmormântarea victimelor atacului asupra teatrului din Cernigău, oraş situat la 140 kilometri nord de Kiev, aflat constant sub asediul trupelor ruse. Armata ucraineană a reuşit însă să împiedice căderea oraşului.

Tot marţi, Ministerul ucrainean al Apărării a anunţat că Brigada 47 a intrat în satul Robotîne după săptămâni de lupte.

Autorităţile au efectuat, de asemenea, marţi peste 200 de raiduri în centrele militare de înrolare din Ucraina pentru a dezrădăcina un vast sistem de corupţie care a permis recruţilor să scape de armată. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te