România a ridicat două avioane de luptă F-16 și două F-18 după atacul rusesc de la granița cu Tulcea

DE Daniel Toșa | Actualizat: 27.09.2024 - 09:55
România a ridicat două avioane de luptă F-16 și două F-18 după atacul rusesc de la granița cu Tulcea - Foto: Profimedia images - Caracter ilustrativ
România a ridicat două avioane de luptă F-16 și două F-18 după atacul rusesc de la granița cu Tulcea - Foto: Profimedia images - Caracter ilustrativ

România a ridicat două avioane F-16 și două F-18 după atacul rusesc de la granița cu Tulcea. După un nou atac cu drone lansat de Rusia asupra porturilor ucrainene de la Dunăre, aproape de granița României, avioane F-16 și F-18 au fost ridicate pentru monitorizarea situației.

SHARE

În urma unui atac masiv cu drone al Federației Ruse asupra obiectivelor civile și de infrastructură portuară din Ucraina, situate în proximitatea frontierei fluviale cu România, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a emis un mesaj RO-Alert pentru locuitorii din județul Tulcea.

România a ridicat două avioane F-16 și două F-18 după atacul rusesc de la granița cu Tulcea

Alertarea a avut loc la ora 2.01, populația fiind îndemnată să rămână calmă și să ia măsuri de siguranță, având în vedere riscul căderii unor obiecte din spațiul aerian.

Atacul s-a desfășurat în zona brațului Chilia al Dunării, foarte aproape de granița României, unde forțele ruse au lansat drone asupra infrastructurii ucrainene.

Ca răspuns la detectarea unor grupuri de drone care se apropiau de spațiul aerian al Ucrainei, Centrul Național Militar de Comandă a notificat autoritățile române, iar Forțele Aeriene Române au ridicat două avioane F-16 de la Baza 86 Aeriană Borcea în jurul orei 1.52.

Citește și: Un grup de drone rusești au fost identificate la granița cu România. Mesaj RO-Alert în Tulcea

Mai târziu, la ora 3.22, alte două aeronave F-18 ale Forțelor Aeriene Spaniole, aflate în misiune de Poliție Aeriană Extinsă la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, au fost ridicate în aer pentru a supraveghea situația. Avioanele au revenit pe baze în jurul orei 4.00.

Sistemul de supraveghere radar al României a indicat posibilitatea ca una dintre dronele implicate în atacul asupra Ucrainei să fi traversat, pentru o scurtă perioadă de aproximativ trei minute, spațiul aerian românesc în jurul orei 3.00, în zona de frontieră.

Citește și: România cere un răspuns „coordonat” al NATO privind intruziunile dronelor resești. Olanda susține

Până în prezent, nu au fost identificate dovezi ale impactului vreunei drone pe teritoriul național.

Ministerul Apărării Naționale (MApN) a demarat cercetări în zonă cu echipe aeriene și la sol pentru a evalua situația.

De asemenea, MApN a informat structurile aliate în timp real despre incidente și rămâne în contact permanent cu acestea.

Într-un comunicat oficial, Ministerul Apărării Naționale a condamnat ferm atacurile efectuate de Federația Rusă asupra obiectivelor și infrastructurii civile ucrainene, subliniind că acestea sunt "nejustificate și în gravă contradicție cu normele de drept internațional".

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te