Republica Moldova vrea să interzică şase posturi de televiziune din propaganda Rusiei

DE Florin Budescu | Actualizat: 30.10.2023 - 14:34
Republica Moldova vrea să interzică şase posturi tv - Foto: presedinte.md

Republica Moldova vrea să interzică şase posturi de televiziune din propaganda Rusiei. Comisia pentru Situaţii Excepţionale a sistat licenţa de emisie pentru 6 posturi tv, la solicitarea Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) din Republica Moldova.

SHARE

Şeful SIS, Alexandru Musteaţă, a afirmat că acestea sunt controlate de Vlad Plahotniuc şi Ilan Şor, oligarhi pilotaţi de Rusia.

Aceştia se ascund în străinătate, de justiţia moldoveană. Directorul SIS a anunţat semnarea ordinului privind blocarea a 31 de portaluri web, dintre care 21 sunt direct gestionate de către Federaţia Rusă.

Republica Moldova vrea să interzică şase posturi tv

"În ultimele luni observăm o intensificare a atacurilor informaţionale şi o creştere a riscurilor asupra securităţii naţionale, acestea având o creştere exponenţială, în special în perioada electorală.

Deţinem informaţie operativă, dar şi probe că Federaţia Rusă influenţează alegerile locale din 5 noiembrie şi subminează procesul democratic din ţara noastră", a declarat directorul SIS, Alexandru Musteaţă.

SIS a propus CSE să sisteze pe perioada stării de urgenţă licenţele a şase posturi tv: Orizont TV, Itv, Prime, Publika TV, Canal 2 şi Canal 3.

Citeşte şi: În Moldova se poate: bunurile lui Plahotniuc rămân sub sechestru, a decis Curtea Constituțională

Activitatea acestor posturi se realizează cu multiple încălcări ale legislaţiei, constatate de către Consiliul Audiovizualului, dar şi în baza informaţiilor deţinute de SIS, şi reprezintă un pericol la adresa securităţii informaţionale, a afirmat Musteaţă.

Aceste posturi tv "reprezintă un pericol la adresa securităţii informaţionale (...), promovează constant naraţiuni manipulatoare, care, alături de agresiunea informaţională promovată de factorul extern, generează o sursă suplimentară de instabilitate, în vecinătatea Ucrainei, a NATO şi a UE", afirmă şeful SIS, conform Agerpres.

"Politica editorială a acestor posturi este orientată spre lansarea unor campanii informaţionale de dezinformare, în interesul persoanelor fizice sau juridice incluse în listele de sancţiuni internaţionale ale UE, SUA (...)", a afirmat Musteaţă.

Citeşte şi: Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare. Sechestru pe bunuri în valoare de 5 miliarde lei

"Acest lucru se întâmplă prin câteva metode, ce implică finanţarea ilegală a campaniilor electorale, cumpărare de voturi şi coruperea candidaţilor, dar şi prin campanii de dezinformare bine puse la punct, prin intermediul anumitor postul tv, site-uri şi reţele de socializare.

Cele menţionate fac parte din arsenalul războiului hibrid dus de Rusia împotriva ţării noastre", mai apreciază şeful SIS, conform Radio Moldova. Şeful SIS a spus că la baza hotărârii a stat dispoziţia CSE din 16 decembrie 2022, prin care a fost sistată licenţa mai multor posturi tv.

Musteaţă declară că beneficiarii efectivi ale celor şase posturi TV, care au rămas fără licenţă, ca urmare a deciziei CSE, au migrat conţinutul pe alte posturi tv. La fel, SIS precizează că la baza deciziei stau de asemenea sancţiunile emise de Consiliul Audiovizualului, în raport cu sursele media indicate.

Altfel de migraţie

Ziarul de Gardă aminteşte că este vorba despre posturile Primul în Moldova, RTR Moldova, Accent TV, NTV Moldova, TV6 şi Orhei TV.

Alexandru Musteaţă a declarat că SIS deţine informaţii care indică o 'finanţare tenebroasă', în ultimele şase luni, a posturilor tv Prime, Canal 2 şi Canal 3, deţinute de Vladimir Plahotniuc, care face obiectul mai multor dosare de corupţie, în complicitate cu Ilan Şor, condamnat definitiv în aprilie, la 15 ani de închisoare, în dosarul privind "furtul miliardului".

Partidul ŞOR a fost scos în afara legii, pentru destabilizarea situaţiei din Republica Moldova.

"Este evident că există un semn de egalitate între gruparea criminală Plahotniuc şi gruparea criminală Şor, în spaţiul mediatic naţional.

Acţiunile acestora, în tandem cu întregul arsenal hibrid al Federaţiei Ruse, sunt îndreptate împotriva Republicii Moldova. Prin decizia CSE de azi, statul protejează spaţiul nostru informaţional", a conchis şeful SIS.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te