Reformă NATO ca răspuns la amenințările lui Putin. Comandamentul trupelor terestre, la Sibiu

DE Adina Mutăr | Actualizat: 12.05.2023 - 08:02
Anaconda-23, exercițiu militar multinațional-Foto: Profimedia Images

Reformă NATO pentru a contracara Rusia: Comandamentul trupelor terestre ar putea fi la Sibiu. NATO finalizează reforma unei strategii comune pentru a aborda atât amenințarea rusă, cât și grupările teroriste.

SHARE

NATO elaborează cea mai mare reformă militară de după Războiul Rece pentru a face față amenințării Rusiei. Vor fi desfășurați mai mulți militari, iar comandamentul trupelor terestre ar putea fi la Sibiu.

Structura sa, concepută pentru a răspunde noii realități geopolitice și accelerată de invazia Moscovei, este „cea mai mare reconfigurare de la Războiul Rece”, au declarat surse NATO pentru EL PAIS.

Potrivit documentului de 4.000 de pagini, noua strategie va funcționa la diferite niveluri: la nivel național, așa-numita „pălărie strategică”, ce acoperă trei mari zone geografice: Atlantic de Nord, Europa Centrală și Sud, din Spania până în Turcia.

Strategia se va baza pe o analiză detaliată a amenințărilor și a posibilelor reacții ale Alianței, clasificate pe domenii: pământ, mare, aer, spațiu și spațiu cibernetic.

Mai mulți soldați, mai multe comandamente

Mandatul de reformare a structurii NATO a venit de la țările membre cu mult timp în urmă.

Scopul este de a conduce mai eficient cei aproximativ 3,3 milioane de soldați NATO în caz de urgență, de a simplifica structurile și de a reduce personalul care nu este necesar.

Conceptul este gate de câteva săptămâni și urmează să fie prezentat șefilor de stat și de guvern în iulie, în capitala Lituaniei, Vilnius, potrivit informațiilor de la Business Insider.

Vor rămâne cele două comandamente înalte: „Comandamentul Aliat” din Norfolk (SUA) și pentru Operațiuni la Mons (Belgia).

Sub comandamentul de la Mons sunt planificate și trei sedii ale Forțelor Interarme (JFC), ce urmează să conducă trupele operaționale în întreaga lume: în Norfolk, Brunssum și Napoli.

Sub acest nivel, două noi cartiere generale ale armatei aliate sunt în discuție pentru viitoarea structură, unul pentru nordul și unul pentru sudul Europei.

După cum a raportat Business Insider în ianuarie, Germania a făcut campanie pe plan intern pentru Münster ca sediu nordic al NATO, iar majoritatea celorlalte națiuni europene pentru Szczecin în Polonia.

Citește și: VIDEO Marea Britanie a livrat Ucrainei rachetele devastatoare Storm Shadow pentru atacuri în Crimeea

În sud, trupele terestre ale NATO urmează să fie conduse în ambele cazuri din Sibiu, România, care până acum a fost responsabil doar de corpul multinațional de sud-est.

Ceea ce este complet nou este că va exista un alt cartier general separat pentru cei până la 30.000 de soldați din Forța de reacție rapidă a NATO („Forța de reacție aliată”), și anume în Mons. Acesta urmează să fie condus de un general de trei stele care nu a fost încă numit.

Citește și: România se înarmează cu drone Bayraktar de 321.000.000 $. Au distrus tancurile lui Putin în Ucraina

Potrivit estimărilor interne, urmează să fie create aproximativ 3.000 de posturi suplimentare pentru acest sediu.

Această reformă este de așteptat să fie aprobată la summitul NATO de la Vilnius din iulie, unde principalele puncte de pe ordinea de zi vor fi invazia rusă din Ucraina și angajamentele pe care Alianța le poate oferi Kievului, care a solicitat oficial aderarea în septembrie anul trecut.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te