Războiul câinilor de propagandă ai lui Putin: Cine sunt principalii săi propagandiști

DE Daniel Toșa | 02.05.2022 - 11:43
Războiul câinilor de propagandă ai lui Putin: Cine sunt principalii săi propagandiști/FOTO: meme-arsenal.com

Putin folosește o categorie respingătoare de propagandiști grosolani nu numai pentru a modela opinia publică internă rusă prin dezinformare, ci și pentru a alimenta intoleranța și ura și pentru a justifica crimele de război și crimele împotriva umanității.

SHARE

Acești complici ai răului de la Kremlin sunt rareori cunoscuți în afara Rusiei și ar trebui să fie demascați ca promotori josnici de tip Goebbels ai fascismului rusesc contemporan.

Timp de mulți ani, propaganda rusă i-a descris, atât în țară, cât și pentru consumul extern, pe ucraineni ca fiind neonaziști (Stepan Bandera a fost un lider naționalist ucrainean la mijlocul secolului trecut), acuzându-i de ultranaționalism nediferențiat de fascism. După cum vedem, tocmai în Rusia s-a instaurat un regim totalitar foarte real, iar propaganda sa, asemenea unei oglinzi strâmbe, caută să îi mascheze adevărata față, denaturând realitatea la gradul absolut.

Propagandiștii ruși numesc capturarea și ocuparea orașelor ucrainene "eliberare", făcând în mod constant paralele cu eliberarea Ucrainei de trupele germane în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Citește și: VIDEO Rocadă: Putin va fi operat de cancer curând. Îi va ține locul un dur al KGB, Nicolai Patrușev

Inițial, Kremlinul a anunțat că lansează o "operațiune specială" pentru a-și susține enclavele din Donbas, dar imediat a încercat să cucerească Kievul, Harkovul și alte orașe ucrainene și, în timp ce continuă să atace în estul și sudul Ucrainei, revendică Kherson și Mariupol pentru Rusia. Se pare că portul ucrainean cheie din sudul Ucrainei, Odesa, ar putea fi, de asemenea, o țintă.

Scopul politicii lui Putin coincide cu cel al lui Hitler

Scopul politicii lui Putin coincide cu cel al lui Hitler - de a restabili "măreția pierdută" a statului său, de a recâștiga teritoriile locuite de ruși, vorbitori de limbă rusă sau care au făcut parte cândva din imperiul rus, fie el țarist sau sovietic.

Citește și: Valeri Gherasimov, șeful Statului Major al Armatei Federației Ruse, ar fi fost rănit lângă Izium

La fel ca regimul nazist din Germania, cel fascist din Italia și cel comunist din URSS, Rusia de astăzi promovează în mod activ un cult al personalității liderului său și un concept șovinist al exclusivității, superiorității și dreptului poporului rus de a conduce asupra celorlalți.

La fel ca Hitler, Mussolini și Stalin, Putin a susținut conceptul de "self-reliance" (autarhie, autosuficiență) în fața cenzurii și sancțiunilor occidentale. Atitudinea sa, ca și a lor, este una de dispreț cinic față de ordinea internațională stabilită și de Carta ONU, pe care Moscova o exploatează în scopuri proprii, mințind în același timp lumea exterioară că Rusia nu face decât să se apere.

Ce spunea șeful propagandei lui Hitler

Iată un citat din Goebbels care este foarte relevant pentru a înțelege abordarea Kremlinului. Dar și riscurile pe care le implică în timpul războiului său împotriva Ucrainei și a confruntării cu Occidentul, care nu prea decurg conform planurilor sale:

"Dacă spui o minciună suficient de mare și o tot repeți, oamenii vor ajunge în cele din urmă să o creadă. Minciuna poate fi menținută doar atât timp cât statul poate proteja poporul de consecințele politice, economice și/sau militare ale minciunii. Astfel, devine de o importanță vitală pentru stat să își folosească toate puterile pentru a reprima disidența, deoarece adevărul este dușmanul de moarte al minciunii și, prin urmare, prin extensie, adevărul este cel mai mare dușman al statului."

Așadar, impunerea cenzurii și demonizarea și criminalizarea celor care îi critică pe cei care critică despotismul lui Putin, barbaria din Ucraina, disprețul față de dreptul internațional și amenințările cu folosirea armelor nucleare sunt în deplină concordanță cu ceea ce a predat Goebbels.

Odată cu împotmolirea atacului rusesc împotriva Ucrainei și cu mobilizarea Occidentului pentru a-i ajuta pe ucraineni cu arme, și nu doar cu vorbe și bani, propagandiștii lui Putin au trebuit, de asemenea, să își schimbe tonul. Acum ei spun că Rusia nu se află în război cu Ucraina (la urma urmei, nu se poate vedea că nu se poate da credit eroismului și tăriei ucrainenilor), ci cu NATO.

Și, în mod iresponsabil și amenințător, în ultimele zile, mai mulți dintre ei au susținut la televizor ca Moscova să efectueze un prim atac nuclear împotriva Occidentului, deoarece "rachetele noastre sunt mai rapide decât ale lor".

Margarita Simonian

Ea este o propagandistă rusă de frunte, aflată în prezent la apogeul notorietății sale. De origine armeană, ea este unul dintre principalii promotori ai ideii rasiste de tip nazist a Rusiei și a rușilor "uber alles". Declarațiile ei sunt pline de ură, xenofobie și beligeranță.

Simonyan și-a început cariera acoperind războiul Rusiei împotriva Ceceniei, așa cum a dorit Kremlinul. Apoi s-a mutat la Moscova și s-a alăturat rapid grupului de jurnaliști prezidențiali. La vârsta de 25 de ani, ca urmare a disponibilității sale de a-și aplica abilitățile în cauza a ceea ce se cerea oficial, a fost numită șefă a canalului de propagandă emblematic nou creat, Russia Today. Ulterior, a fost numită responsabilă atât de agențiile de știri Russia Today, cât și de Sputnik.

La 18 aprilie, în timpul emisiunii televizate a lui Vladimir Solovyov, ea a declarat că "nazismul este ca un herpes cu care sunt infectați aproape toți oamenii.... Doar rușii sunt vaccinați împotriva lui. Vom vindeca această infecție (nazismul) nu numai în Ucraina, ci și în țările occidentale, inclusiv în SUA".

În aprilie 2022, Simonyan a propus eliminarea din Constituția rusă a articolului formal privind interzicerea cenzurii. În opinia sa, libertatea de exprimare va duce la "prăbușirea țării". Niciun "stat mare", în opinia ei, nu poate exista "fără controlul asupra informațiilor". Iar în cazul Rusiei, a adăugat ea, libertatea de exprimare "în general nu face parte din tradiția noastră istorică".

Tigran Keosaian

Este soțul lui Simonian. De origine armeană și el, încearcă să pară mai rus decât imperialiștii ruși înșiși. Un propagandist vituperat respingător, este gazda emisiunii Pilorama.

Cel mai recent scandal al său a avut loc pe 25 aprilie, când Keosayan a avertizat fostele republici sovietice non-ruse, care sunt acum state independente, că Rusia nu le va ierta dacă nu susțin Kremlinul în cuvinte și acțiuni în acest moment al adevărului.

În special, el i-a avertizat pe kazahii "nerecunoscători" să "urmărească îndeaproape ceea ce se întâmplă în Ucraina" și să "se gândească serios", deoarece, implicit, a sugerat el, ar putea fi următoarele victime

Dmitri Kiselev

Kiselev, cunoscut drept "purtătorul de cuvânt al lui Putin", a devenit un propagandist îngâmfat și legendar al Kremlinului care pretinde că este jurnalist, prezentator TV și comentator. Este director general adjunct al Societății de Stat de Televiziune și Radiodifuziune a întregii Rusii din 2008 și director general al Agenției Internaționale de Informații Russia Today din 9 decembrie 2013.

Unul dintre cei mai militanți propagandiști anti-occidentali ruși și, ca urmare, se presupune că și cel mai bogat, el nu numai că a denigrat și a amenințat Ucraina în repetate rânduri, dar și a reiterat ""Rusia este singura țară din lume care are capacitatea de a transforma America în cenușă radioactivă"." Rusia ar trebui "să pună un pistol la tâmpla Americii" dacă aceasta persistă în a sprijini Ucraina.

Cruzimea cinică a propagandiștilor putiniști precum Kiselev a fost surprinsă într-una dintre declarațiile sale, raportată în presa americană în iulie 2017, când a declarat "Dacă poți convinge o persoană, nu trebuie să o ucizi. Să ne gândim ce este mai bine: să ucizi sau să convingi? Pentru că, dacă nu ești capabil să convingi, atunci va trebui să ucizi".

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te