Valeri Gherasimov, șeful Statului Major al Armatei Federației Ruse, ar fi fost rănit lângă Izium

DE Alexandru Pop | Actualizat: 01.05.2022 - 19:00
Valeri Gherasimov (în plan secund) alături de ministrul rus al apărării Serghei Șoigu - Foto: Profimedia Images

Mai mulţi ofiţeri ruşi au fost ucişi într-un atac ucrainean asupra cartierului general stabilit de armata rusă în oraşul Izium din estul Ucrainei, afirmă oficiali guvernamentali de la Kiev.

SHARE

Printre victime se numără ofiţeri superiori ruşi, susţine pe Telegram un consilier al ministrului de interne ucrainean, Anton Heraşcenko, citat de agențiile DPA și Agerpres care țin să informeze că informaţia nu a fost confirmată de surse independente.

Oficialii ucraineni cred că în acel amplasament atacat ar fi trebuit să se afle şi şeful Statului Major al armatei ruse, generalul Valeri Gherasimov.

Agenția de presă ucraineană Unian și jurnalistul militar  Alexander Schulman susțin chiar că Valeri Gherasimov, Statului Major General al Forțelor Armate ale Federației Ruse, a fost rănit pe teritoriul Ucrainei, lângă Izyum, regiunea Harkov.

Acesta a venit la Izium şi a preluat personal comanda ofensivei ruse în estul Ucrainei.

Conform agenției ucrainene, Gherasimov, în vârstă de 66 de ani, ar fi fost rănit de o schijă la piciorul drept. 

Citește și

VIDEO Rusia are o „fabrică de troli'' pentru propagandă. Funcționează într-o uzină de arme

VIDEO Rocadă: Putin va fi operat de cancer curând. Îi va ține locul un dur al KGB, Nicolai Patrușev

Și fostul ministru al Afacerilor Interne al Ucrainei Arsen Avakov a declarat pe Facebook, referindu-se la o informație primită de la o sursă din Rusia, că Valeri Gherasimov a fost rănit la Izium.

"Șeful Statului Major General al Forțelor Armate ale Federației Ruse, Valeri Gerasimov, a fost rănit pe teritoriul Ucrainei. Are o rană de la o schijă la piciorul drept, fără fractură la os", a scris Avakov.

Generalul de armată Valeri Gherasimov și alți ofițeri se aflau la postul de comandă asupra căruia Forțele Armate ale Ucrainei au efectuat o lovitură precisă.

Potrivit primelor informații, 20 de ofițeri au fost uciși. Canalul Telegram „Vertical” relatează că șeful Statului Major General al Rusiei, Valeri Gherasimov, încearcă să părăsească Izium, unde ruşii suferă pierderi uriașe.

Totuși, rapoartele privind rănirea șefului Statului Major General al Forțelor Armate ale Federației Ruse sunt contradictorii, mai multe surse infirmând acest eveniment. 

Canalul de Telegram UP, de exemplu, scrie că "din păcate, informațiile despre rănirea șefului Statului Major al Federației Ruse, Valeri Gerasimov nu sunt adevărate. Potrivit surselor UP, forțele ucrainene nu au avut timp să-l lovească pe Gerasimov la Izium și acesta a reușit să evacueze. Măsurile de securitate sporite în Belgorod, inclusiv elicopterele deasupra orașului, sunt doar pentru a acoperi șeful de Statului Major al Federației Ruse”.

Citește și

VIDEO Rusia are o „fabrică de troli'' pentru propagandă. Funcționează într-o uzină de arme

VIDEO Rocadă: Putin va fi operat de cancer curând. Îi va ține locul un dur al KGB, Nicolai Patrușev

Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) din Washington, unităţi ruse din Districtul Militar Est şi echipamente antiaeriene sunt desfăşurate către Izium pentru a susţine unităţile ruse probabil uzate de lupte în încercarea de a avansa la sud de acest oraş.

Între timp, peste graniţă în Rusia autorităţile locale din regiunea Belgorod au anunţat că o persoană a fost rănită în urma atacului asupra unei instalaţii militare ruseşti, iar în regiunea Kursk un pod feroviar a fost detonat în ceea ce guvernatorul local a descris drept un act de sabotaj.

Rusia a acuzat în ultima săptămână o serie de atacuri efectuate de forţele ucrainene pe teritoriul său la Belgorod şi în alte zone de la graniţă asupra unor depozite ruseşti de muniţii şi combustibili.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te