Război mafiot în oligarhia rusă. Miliardarii se ucid între ei pentru bani. Victime: neveste, copii

DE Elena Andrei | Actualizat: 18.11.2022 - 12:42
Magnatul rus al gazului Serghei Protosenya, soția sa Natalya, 53 de ani, și fiica adolescentă Maria/foto: Profimedia Images
Evgheni Palant, 47 de ani, și soția sa Olga, 50 de ani/foto: Profimedia Images

Oligarhii ruși se măcelăresc între ei într-o luptă crâncenă pentru avere, declanșată de sancțiunile occidentale care paralizează economia, a declarat Bill Browder, care a condus cândva cel mai mare fond de investiții străine din Rusia.

SHARE

Browder, căzut în dizgrație, Putin catalogându-l ca „inamicul său numărul unu", declară că valul de „sinucideri” și morți suspecte în rândul „elitei” țării sunt „toate crime".

Vorbind la Henry Jackson Society înainte de premiile anuale Magnitsky pentru drepturile omului, Browder a declarat că ceea ce se întâmplă de fapt cu morțile suspecte din Rusia din rândul elitei este că „acest cuib de vipere se luptă pentru active, fluxuri de numerar și putere în timp ce plăcinta economică se micșorează în Rusia".

Iar acest război este de tip mafiot, fără scrupule, căzând victime soțiile și copiii celor vizați.

Citește și: Generalul Ben Hodges: Eventualul succesor al lui Vladimir Putin va fi mult mai rău

„Acești oameni nu sunt de elită în sine. Sunt oameni care se află în poziții care au un fel de autoritate asupra unor fluxuri de numerar importante, în special în domeniul petrolului și gazelor”, cum ar fi firmele Gazprom, Lukoil, Novatek sau Gazprombank.

„Sancțiunile au fost devastatoare pentru Rusia. Ca urmare, plăcinta a fost serios diminuată, iar o mulțime de oameni doresc să își mențină fluxul de numerar personal la nivelul pe care îl aveau înainte de începerea războiului”, potrivit lui Browder.

Dacă cineva stă în fața unui flux de numerar care trebuie trimis către un client, iar o persoană mai rea și mai dură vine și spune „avem nevoie să ne trimiți asta nouă”, persoana care se ocupă de acel flux de numerar va fi ucisă fie de persoana de la care îl redirecționează, fie de persoana către care nu îl redirecționează.

Citește și: Putin anunță că nu vrea pace. Lavrov, aflat în Bali, la summit-ul G20, era să facă infarct

Browder conduce Fondul Hermitage, care la un moment dat a fost cel mai mare fond de investiții străine din Rusia, și și-a folosit statutul pentru a face campanie împotriva practicilor de afaceri corupte ale oligarhilor din țară.

Dar a căzut în dizgrația lui Putin după ce a dezvăluit o fraudă de 230 de milioane de dolari în care a fost implicat președintele rus, care l-a făcut să plece din Rusia, iar avocatul său - Serghei Magnitski - a fost torturat până la moarte în închisori.

Printre decesele recente din această „elită” se numără Ivan Peciorin, 39 de ani, director al Corporației de Dezvoltare a Orientului Îndepărtat și a Arcticii, care a „căzut peste bord" de pe iahtul său în septembrie, Pavel Pcelnikov, 52 de ani, director de relații publice la Căile Ferate Ruse, împușcat mortal în apartamentul său din Moscova în aceeași lună, Alexander Tiulakov, 61 de ani, un înalt responsabil al Gazprom, găsit spânzurat în casă, tot în Moscova.

Dmitri Goloșceapov fiul „maseurului lui Putin", a fost găsit mort la patru zile după ce tatăl său a fugit din țară.

Konstantin Goloșceapov a fost fotografiat trecând granița cu mașina în Belarus în iunie, după ce ar fi primit un pont că afacerile sale urmau să fie verificate în urma unor acuzații de delapidare. Patru zile mai târziu, fiul său, în vârstă de 29 de ani, a fost găsit mort.

Nikolai Petrunin, în vârstă de 47 de ani, supranumit "copilul minune al gazelor", a murit la mijlocul lunii octombrie, se presupune că din cauza complicațiilor provocate de Covid după ce a fost în comă timp de o lună - dar circumstanțele exacte sunt neclare.

Era implicat în construcție de gazoducte pentru marii operatori energetici ruși și avea legături cu gigantul gazului de la Kremlin, Gazprom, și Rosneft.

Iuri Voronov, în vârstă de 61 de ani, director al unei companii de transport și logistică pentru o companie legată de Gazprom, a fost găsit mort în piscina sa.

Alte două decese ale unor directori legați de Gazprom au fost raportate în locuințe de elită de lângă Sankt Petersburg, pe fondul suspiciunilor că aparentele „sinucideri” ar fi putut fi crime.

Poate cel mai timpuriu deces suspect a fost al lui Alexander Tiulakov, în vârstă de 61 de ani, un înalt funcționar financiar și de securitate al Gazprom la nivel de director general adjunct. Acesta a fost descoperit de iubita spânzurat în locuința sa de 500.000 de lire sterline a doua zi după ce a început războiul din Ucraina în februarie. 

Deși s-a spus că a fost sinucidere, rapoartele arată că fusese bătut crunt cu puțin timp înainte de a se "sinucide". 

Evgheni Palant, 47 de ani, și soția sa Olga, 50 de ani, ambii de origine ucraineană, au fost găsiți cu multiple răni de cuțit de către fiica lor Polina, în vârstă de 20 de ani.

Leonid Șulman, în vârstă de 60 de ani, șeful departamentului de transport al Gazprom Invest, a fost găsit mort cu multiple răni prin înjunghiere într-o baltă de sânge pe podeaua băii sale.

Miliardarul Alexander Subbotin, în vârstă de 43 de ani, de asemenea legat de gigantul energetic Lukoil, favorabil Kremlinului, unde a fost un manager de top, a fost găsit mort în luna mai după ce "a urmat sfaturi de la șamani", un fel de a spune că a fost otrăvit cu venin de broască, ceea ce i-a declanșat un atac de cord.

În aprilie, bogătașul Vladislav Avaiev, 51 de ani, un fost oficial al Kremlinului, s-a „sinucis” după ce și-a ucis soția, Elena, 47 de ani, și fiica de 13 ani.

El avea legături la nivel înalt cu principala instituție financiară rusă Gazprombank și avea acces la secretele financiare ale elitei de la Kremlin.

Câteva zile mai târziu, multimilionarul Serghei Protosenia, în vârstă de 55 de ani, a fost găsit spânzurat în Spania, în conacul familiei din Lloret de Mar, după ce s-a spus că și-a ucis soția Natalia, în vârstă de 53 de ani, și fiica lor adolescentă, Maria, cu un topor.

El a fost fost vicepreședinte al Novatek, o companie care are, de asemenea, legături strânse cu Kremlinul.

Și într-un alt caz, un multimilionar al telefoniei mobile și soția sa au fost găsiți înjunghiați mortal, versiunea oficială a evenimentelor ridicând semne de întrebare.

Un adevărat măcel.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te