LIVE Alegeri SUA: Republicanii iau Camera, la Senat cursa e strânsă. Democrații au evitat dezastrul

DE Elena Andrei | Actualizat: 09.11.2022 - 12:35
Rating alegeri SUA/foto: Oklahoma Watch
Ratingul pentru Senat/foto: Center for Politics
Rating guvernatori/foto: Center for Politics

Center for Politics a făcut estimările finale la alegerile din SUA pentru pentru Senat și Camera Reprezentanților. Astfel, Senatul a ieșit 51-49 republican sau un câștig net republican de 1 loc.

SHARE

UPDATE 12.00. La Senat, estimările FoxNews și CNN sunt 48-48 pentru cele două partide. Pentru controlul Senatului e nevoie de 51 de locuri.

În ce privește Camera Reprezentanților, FoxNew dă scorul 199-172 în favoarea Republicanilor, iar CNN 198-178 tot în favoarea Republicanilor. Pentru a avea majoritatea, un partid are nevoie de 219 locuri

UPDATE 11.30. Donald Trump l-a avertizat pe guvernatorul statului Florida, Ron DeSantis, să nu candideze împotriva lui pentru nominalizarea la alegerile prezidențiale din 2024, pentru că ar face rău Partidului Republican. Detalii AICI.

UPDATE 9.00. Democrații au un mandat în plus în Senat față de republicani, 48 la 47, potrivit numărătorii parțiale. În Camera reprezentanților, democrați au până acum 172 de mandate, iar republicanii - 197.

Democraţii americani au obţinut o victorie uriaşă în Pennsylvania, în cursa pentru Senat unde candidatul lor, John Fetterman, l-a învins pe republicanul Mehmet Oz sau „Dr. Oz”, o figură mediatică extrem de cunoscută în SUA, relatează CNN. Detalii AICI.

UPDATE 8.15. Republicanul Chuck Grassley, în vârstă de 89 de ani şi senator de Iowa din 1981, a câştigat un al optulea mandat marţi în alegerile de la jumătatea mandatului. Detalii AICI.

UPDATE 8.00. Republicanii au un avantaj, dar nu succesul pe care îl sperau la nivel naţional. Detalii AICI.

UPDATE 7.30. Democraţii au reuşit marţi să menţină locul disputat de guvernator al statului New York, unul dintre fiefurile lor, care a fost totuşi scena unei curse mai strânse decât se aştepta în alegerile de la jumătatea mandatului, potrivit presei americane. Detalii AICI.

UPDATE 7.00. Proiecţiile Reuters arată că democraţii au 150 de locuri în Camera Reprezentanţilor, reuşind să ia câştige un mandat care anterior fusese al republicanilor, în timp ce republicanii au 183 de locuri, reuşind să „întoarcă” rezultatul în favoarea lor în 6 circumscripţii.

În ceea ce priveşte Senatul, situaţia a revenit la egalitate: câte 46 de locuri asigurate pentru fiecare partid. 

Pentru majoritate în Cameră este nevoie de 218 mandate, iar în Senat de 51.

UPDATE 6.00. Fostul preşedinte american Donald Trump a declarat marţi că a votat pentru guvernatorul Floridei Ron DeSantis în alegerile parlamentare de la jumătatea mandatului. Detalii AICI.

==================

La Cameră, 237-198 în favoarea republicanilor, adică un câștig net republican de 24 de locuri.

Imaginea pentru guvernatori arată bine tot pentru republicani: 29-21 sau un câștig net republican de 1 loc.

Democrații controlau președinția și, la limită, ambele camere ale Congresului. Republicanii au avantaje în sondaje în ceea ce privește unele dintre problemele cheie ale campaniei (problema economiei/inflației).

Președintele Biden este nepopular, cu un nivel de aprobare blocat în jurul a 40 de procente. Acestea sunt condiții bune pentru partidul de opoziție într-un midterm.

Factorii de confuzie în dezavantajul republicanilor: problemele unor candidați republicani în cursa pentru Senat și Camera Reprezentanților, precum și pentru posturi de guvernatori, nepopularitatea deciziei privind avortul a Curții Supreme, controlată de republicani, de a anula Roe vs. Wade și prezența persistentă a predecesorului lui Biden, Donald Trump, toate acestea se combină pentru a le oferi democraților o oportunitate de a-și limita pierderile și poate chiar de a-și salva majoritatea în Senat.

În concluzie, cea mai bună presupunere a Center for Politics este că democrații doar vor impune unele limitări asupra câștigurilor GOP din acest an.

Există încă o cantitate considerabilă de incertitudine în ceea ce privește Senatul. Cursele din Arizona, Georgia, Nevada și Pennsylvania nu sunt clare. New Hampshire, unde senatoarea Maggie Hassan (D) încearcă să obțină un al doilea mandat, nu este chiar în aceeași situație, dar este aproape.

De aceea, Center for Politics consideră că mediul nu este propice pentru ca democrații să dețină Senatul, având șanse să obțină 51 de locuri, numărul lor „magic” pentru control (50 pentru democrați din cauza puterii de departajare a vicepreședintelui). Dar, ratingul arată un posibil câștig 51-49 pentru republicani.

Republicanii au fost favoriți pe tot parcursul campaniei în Carolina de Nord, Ohio și Wisconsin. Probabil că nu vor obține New Hampshire de la democrați și luptă pentru alte ținte: Colorado sau Washington.

Nevada este cel mai albastru dintre principalele câmpuri de luptă pentru Senat (Biden a câștigat toate cele 4 din Arizona, Georgia, Nevada și Pennsylvania, dar Nevada este singurul loc unde a câștigat cu mai mult de 2 puncte).

Pennsylvania ar fi o menținere republicană. Georgia ar putea avea un al doilea tur de scrutin, dar unele surse republicane sunt optimiste că vor câștiga, dar există tot felul de variabile.

Performanța surprinzător de robustă a republicanilor în alegerile din 2020, în care au câștigat 213 locuri, a eliminat o mare parte din dramatismul cursei pentru majoritate în 2022. Ajungând la mai puțin de 5 locuri de la președinția Camerei în urmă cu câțiva ani, republicanii au făcut în așa fel încât nu a existat niciodată o îndoială semnificativă cu privire la Camera în 2022.

Democrații nu au părut niciodată să fie cu adevărat în competiție serioasă pentru a deține Camera.

Cu un teren de joc puternic înclinat spre districtele pe care președintele Biden le-a câștigat și pe care democrații le dețin în prezent, democrații nu au prea multe oportunități de a juca ofensiv. Nu se prevede ca vreun republican în funcție să piardă, deși câțiva sunt în curse foarte strânse.

Deși 2022 va fi probabil un an mult mai puțin albastru decât 2018, nu se arată o schimbare netă uriașă a numărului de mandate de guvernator deținute de fiecare partid. Acest lucru se datorează în parte faptului că unii democrați în funcție - cum ar fi Ned Lamont din Connecticut și Tim Walz din Minnesota - par să fi rezistat mai bine decât așteptările în acest tip de mediu.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te