Alegeri în SUA. Victorie extrem de importantă a democraților în Pennsylvania

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 09.11.2022 - 09:39
John Fetterman- Foto: Profimedia Images

Democraţii americani au obţinut o victorie uriaşă în Pennsylvania, în cursa pentru Senat unde candidatul lor, John Fetterman, l-a învins pe republicanul Mehmet Oz sau „Dr. Oz”, o figură mediatică extrem de cunoscută în SUA, relatează CNN.

SHARE

O dată cu această victorie, democraţii reuşesc să recupereze acest loc, vacantat în urma retragerii senatorului republican Pat Toomey, în condiţiile în care cursa pentru Senatul SUA este extrem de disputată între republicani şi democraţi.

În actuala legislatură, cele două tabere au avut un număr egal de voturi, 50, balanţa în favoarea democraţilor fiind înclinată de vicepreşedinta Kamala Harris, care este şi preşedinte al Senatului şi care vine cu un vot în plus.

Mandatul unui senator este de şase ani, iar la alegerile de la mijlocul mandatului prezidenţial, desfăşurate marţi, miza o reprezintă reînnoirea unei treimi din mandate (35).

John Fetterman, locţiitor al guvernatorului din 2019, şi „Dr. Oz”, care a fost susţinut de fostul preşedinte Donald Trump, au avut una dintre cele mai controversate şi mai costisitoare curse pentru Senat din ţară, iar totul s-a întâmplat în condiţiile în care Fetterman şi-a continuat recuperarea după un accident vascular cerebral suferit înainte de alegerile primare, care i-a limitat adesea capacitatea de a vorbi în campanie.

Pentru democraţi. victoria lui Fetterman s-ar putea dovedi decisivă. Pennsylvania a intrat în ziua alegerilor ca fiind unul dintre cele nouă state unde lupta dintre democraţi şi republicani era acerbă, iar rezultatele greu de prognozat.

Victoria lui Fetterman încununează o ascensiune remarcabilă, de la funcţia de primar al micului Braddock, un district din vestul Pennsylvaniei, la funcţia de locţiitor al guvernatorului - pe care a câştigat-o în 2019 după ce a detronat un coleg democrat în alegerile primare din 2018 - iar acum, în Senatul SUA. Progresist convins, Fetterman este un susţinător declarat al creşterii salariului minim, al legalizării marijuanei, al reformei justiţiei şi al adoptării unei legislaţii care să protejeze căsătoriile între persoane de acelaşi sex.

Citește și: LIVE Alegeri SUA: Republicanii iau Camera, la Senat au prima șansă. Democrații au evitat dezastrul

Succesul său va fi, de asemenea, o sursă de inspiraţie pentru supravieţuitorii accidentelor vasculare cerebrale şi pentru alţi americani cu dizabilităţi, unii dintre ei fiind încurajaţi de eforturile sale de a-şi continua campania chiar şi atunci când se confrunta în mod evident cu efectele persistente ale accidentului vascular cerebral suferit în luna mai, scrie CNN.

Fetterman, deşi nu şi-a făcut public dosarul medical complet, a declarat că se aşteaptă să-şi recapete pe deplin sau aproape deplin forţele până la preluarea mandatului, la începutul anului viitor.

Deşi Dr. Oz însuşi s-a ferit în mare măsură să îl denigreze pe Fetterman în campanie tocmai din cauza dificultăţilor legate de accidentul vascular cerebral, stafful său a fost mai puţin prudent, ceea ce l-a determinat pe republican să se distanţeze în mod repetat de comentariile propriilor colaboratori. Întrebat la un moment dat, la sfârşitul campaniei, dacă ar vorbi propriilor săi pacienţi aşa cum colaboratorii săi au vorbit despre Fetterman, Oz a răspuns cu un singur cuvânt: "Nu".

Citește și: Foști politicieni ruși, reuniți în Polonia pentru a discuta cum să-l elimine pe Putin

În discursul rostit după victorie, democratul John Fetterman, vorbind în continuare cu greutate, a declarat că este onorat să fie următorul senator al statului. „Sunt atât de recunoscător, vă mulţumesc foarte mult”, le-a spus el susţinătorilor. „Nu m-am aşteptat niciodată că vom transforma aceste regiuni roşii în regiuni albastre. Dar am făcut ceea ce trebuia să facem”, a spus el.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te