Putin, disperat, caută noi „linii roșii”. În contextul în care liniile roșii nucleare au fost depășite în mod repetat în războiul din Ucraina, președintele rus Vladimir Putin pare să fie nevoit să adopte o nouă abordare pentru a descuraja sprijinul occidental pentru Ucraina.
Putin, disperat, caută noi „linii roșii”. Occidentul, imun la amenințările nucleare ale Moscovei
Potrivit Washington Post, citând surse anonime din cercurile politice și academice ruse, Putin încearcă să găsească „un răspuns mai subtil” și mai nuanțat la permisiunea Occidentului de a furniza Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune, care ar putea lovi teritoriul rus.
Un oficial rus a declarat că „a existat o revărsare de amenințări nucleare”, iar Occidentul „nu mai este speriat de acestea”.
Publicația a subliniat că escaladarea nucleară nu a fost niciodată o opțiune serioasă pentru Kremlin.
Un academician rus, apropiat de diplomația de la Moscova, a declarat că utilizarea armelor nucleare este „cea mai puțin probabilă” opțiune și nu ar fi eficientă, dat fiind că ar putea aliena aliații Rusiei, inclusiv din Sudul Global.
Retorica nucleară rămâne o „opțiune de ultimă instanță”
Tatiana Stanovaya, fondatoarea R-Politik, a explicat că escaladarea nucleară este „cea mai proastă opțiune pentru toată lumea”, inclusiv pentru Putin, care ar recurge la aceasta doar în cazul unei amenințări existențiale pentru Rusia.
Citește și: ANIMAȚIE GRAFICĂ Rușii simulează distrugerea nucleară a Londrei. Scenariu: 1.000.000 de morți
Totuși, analiștii consideră că Moscova nu intenționează o schimbare semnificativă în politica sa, fiind mulțumită de ezitarea Washingtonului în a sprijini atacurile profunde ale Ucrainei asupra Rusiei.
În timp ce amenințările nucleare ale Kremlinului au devenit mai vagi, analiști precum Lawrence Freedman, profesor la Kings College din Londra, sugerează că Moscova ar putea recurge la operațiuni de sabotaj împotriva infrastructurilor occidentale.
Citește și: Rusia vrea să dezlănțuie haosul nuclear în Ucraina. Atacul care ar ucide milioane de oameni
O altă opțiune ar fi sprijinirea grupurilor proxy, precum milițiile Houthi din Yemen, în lupte împotriva intereselor occidentale.
România, pe lista atacurilor la Kremlin
Serghei Markov, un analist politic pro-Kremlin, a recunoscut că amenințările nucleare actuale nu mai au efectul dorit și a sugerat că Putin ar putea închide Ambasada Marii Britanii la Moscova sau chiar ataca bazele aeriene NATO din Polonia și România.
Cu toate acestea, Stanovaya a considerat această opțiune ca fiind improbabilă.
Citește și: Rusia amenință UE cu războiul nuclear: „Satan II poate lovi Europa în 3 minute și 20 de secunde”
O altă ipoteză menționată de Markov este că Putin ar putea intensifica retorica nucleară înainte de alegerile din SUA, în noiembrie, pentru a alimenta temerile legate de un război nuclear, ceea ce ar putea favoriza victoria candidatului republican Donald Trump, cunoscut pentru discursurile sale în această direcție, potrivit KievPost.