Proteste anti-românești declanșate de prorușii din Moldova în timpul viziei Maiei Sandu în Găgăuzia

DE Daniel Toșa | Actualizat: 10.04.2024 - 16:51
Proteste anti-românești declanșate de prorușii din Moldova în timpul viziei Maiei Sandu în Găzăuzia - Foto: Profimedia images

Proteste violente declanșate de prorușii din Moldova în timpul viziei Maiei Sandu în Găgăuzia. Vizita preşedintei Republicii Moldova, Maia Sandu, în regiunea autonomă Găgăuzia din cadrul Republicii Moldova a fost marcată miercuri de ciocniri între poliţie şi protestatari proruşi.

SHARE

Ciocniri violente au avut loc în apropierea Universității de Stat din Comrat, capitala regională, unde grupuri de oameni protestau împotriva președintei proeuropene Maia Sandu, potrivit unei agenții de presă spaniole care citează surse locale.

Proteste anti-România declanșate de prorușii din Moldova în timpul viziei Maiei Sandu în Găgăuzia

Conform relatărilor de la Deschide.md, zeci de persoane s-au adunat în fața universității, unde Maia Sandu urma să se întâlnească cu mai mulți aleși locali. Protestatarii pro-Kremlin au încercat să rupă cordonul poliției și au scandat lozinci antiguvernamental, anti-europene și anti-democrațice cerându-i lui Sandu să părăsească regiunea autonomă Găgăuzia.

Președinta, care urmează să candideze pentru un nou mandat în alegerile prezidențiale din octombrie, a fost avertizată de către Başcana Găgăuziei, Evghenia Guţul, că va întâmpina proteste din cauza presupusei presiuni exercitate de Chișinău asupra autorităților regionale.

Planul Kremlinului de a devia Republica Moldova de la „calea” europeană

Evghenia Guţul, alături de alți afiliați ai săi, s-au aflat printre protestatarii de la Universitatea de Stat din Comrat. Guţul este acuzată că are legături strânse cu partidul pro-rus Şor și există riscul să fie reținută la întoarcerea în Republica Moldova.

Recent, Guţul a avertizat că Găgăuzia își va declara independența dacă Republica Moldova va încerca să se unească cu România și a cerut sprijinul Rusiei în acest sens.

În timpul unei vizite la Moscova, Guţul a semnat un acord cu o bancă rusă pentru a facilita utilizarea cardurilor bancare rusești în regiunea autonomă.

Moldova ruptă în 3. Două regiuni vor cu Rușii

Republica Moldova urmează să organizeze alegeri prezidențiale și un referendum pentru integrarea în Uniunea Europeană, însă Găgăuzia și Transnistria doresc menținerea legăturilor cu Rusia.

Regiunea Găgăuză, deși parte a Republicii Moldova, prezintă o identitate distinctă, cu majoritate rusofonă, iar politica lingvistică promovată de Maia Sandu, în favoarea limbii române, stârnește tensiuni în regiune.

În urmă cu un an, Republica Moldova a înăsprit pedepsele împotriva separatismului şi a altor conspiraţii împotriva statului central în codul penal, un avertisment clar la adresa regiunii autonome proruse, consideră EFE.

Găgăuzia, care a existat pentru scurt timp, ilegal, în anul 1990, ca republică autonomă independentă în componenţa Uniunii Sovietice, a devenit regiune autonomă în cadrul Republicii Moldova în 1994.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te