Rusia pretinde că a doborât o dronă SUA de 220.000.000$ la est de Constanța. Occidentul neagă

DE Alex Darvari | Actualizat: 25.06.2024 - 20:26
Propagandă: Rușia zice că a doborât o dronă SUA de 220.000.000$ la est de Constanța. Vestul neagă - Foto: Profimedia Images (Imagine cu rol ilustrativ)

Rusia pretinde că a doborât o dronă SUA de 220.000.000$ la est de Constanța. Este o știre în presa rusă, care a fost rostogolită pe toate canalele de propagandă, inclusiv pe Twitter și Telegram. Occidentul a negat așa ceva. Ulterior, drona a apărut pe radar bine-mersi

SHARE

O știre care deschide site-ul ruses mk.ru susține că există mărturii potrivit cărora  o dronă SUA de 220.000.000$ ar fi fost doborâtă la vest de Constanța.

Rușii au oferit o lecție de propagandă cu acest prilej. Știrea a fost citită de zeci de mii de oameni pe site-ul de mai sus. Ulterior, ea a fost rostogolită pe diverse canale de social-media.

Newsweek International scrie că „Un ziar rusesc a afirmat luni că armata țării ar fi putut doborî o dronă de supraveghere americană deasupra Mării Negre.

Pravda, un cotidian rus de mare tiraj, a publicat un articol cu subtitlul: "Forțele aerospațiale ruse ar fi putut doborî o dronă americană deasupra Mării Negre".

Ziarul a declarat că informația a fost difuzată mai întâi de canalul Telegram Fighterbomber, care are legături cu Forțele aerospațiale ruse. Luni târziu, canalul a părut să sugereze că ceva a fost doborât deasupra Mării Negre. Newsweek nu a putut încă să verifice această afirmație și a contactat Departamentul american al Apărării și Ministerul rus de Externe pentru comentarii prin e-mail”.

Citește și: VIDEO Drona SUA de 32.000.000$, care ar fi plecat din România, doborâtă de un SU-27 în Marea Neagră

Propagandă: Rusia zice că a doborât o dronă SUA de 220.000.000$ la est de Constanța. Vestul neagă

„Drona americană de recunoaștere Global Hawk a întâmpinat a avut parte de un impact puternic deasupra Mării Negre - bordul a fost fie doborât, fie dislocat cumva. Canalele de telegrame patriotice rusești scriu despre acest lucru. Până în prezent nu există nicio confirmare a informațiilor.

Informații despre o anumită urgență cu o dronă de spionaj, care este implicată în atacuri asupra Crimeei și Sevastopolului, au apărut târziu în seara zilei de 24 iunie în canalul de Telegram al celui care își spune Fighterbomber”, scriu jurnaliștii ruși de la mk.ru.

"Un început a fost dat. Felicitări tuturor celor implicați. Bine lucrat!. Acum sunt turbulențe sporite în Marea Neagră. Să vedem dacă este ceva permanent sau o acțiune punctuală", a scris autorul postării, fără a aduce, însă, vreo dovadă a spuselor sale.

Apoi, intoxicarea s-a propagat cu repeziciune.

"Drona a zburat la est de Constanța și a dispărut. Constul de telegram Fighterbomber scrie că Rusia l-a alungat. Avem puțină încredere. Dar nu e pe radar. Și nici în drum spre casă în Italia", au notat ceid e pe canalul "Geranium blooming".

Un alt canal Telegram a scrsis: „Ultima dată când drona americană a fost văzută deasupra Mării Negre a fost la 23 iunie și că nu a mai revenit în regiune de atunci”. 

Drona a reapărut pe radar

Doborârea dronei ar fi fost cea mai mare pradă de război a Rusiei. Asta și pentru că drona ar fi furnizat informații forțelor armate ucrainene care au coordonat atacul din weekend cu rachete ATACMS din Crimeea.

Drona vine din Italia și trece, foarte des, prin spațiul aerian al Româniaie.

"Nimeni nu a doborât vreun Global Hawk deasupra Mării Negre. Aparent, a aterizat în siguranță în Italia, la baza din Sigonella (Sicilia). Nici o notă de protest din partea SUA", a reluat bloggerul militar Elder Edda.

Apoi, a veit și dovada pe hartă.

Fighterbomber a dublat acum declarația potrivit căreia un Global Hawk american a fost doborât deasupra Mării Negre.

Cu toate acestea, ultimul zbor vizibil al FORTE10 s-a încheiat luni dimineață cu o aterizare în siguranță la Sigonella.

Drona de recunoaștere strategică RQ-4B Global Hawk, care opera ieri în largul coastei  din Crimea , pe care rușii au spus că au doborât-o, s-a întors în siguranță la baza Sigonella, Sicilia, Italia în jurul orei 02:00, ora Moscovei.

s

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te