Planurile NATO actualizate pentru apărarea Europei: 300.000 de trupe în alertă. Rolul României

DE Adina Mutăr | Actualizat: 16.06.2023 - 23:57
Planurile NATO actualizate pentru apărarea Europei (imagine cu rol ilustrativ)-Foto: Global Defense

Planurile NATO actualizate pentru apărarea Europei: 300.000 de trupe în alertă. Rolul României este stabilit prin strategia ce privește securitatea Mării Negre.

SHARE

Miniștrii apărării NATO și-au configurat pregătirile pentru summitul liderilor de la Vilnius, Lituania, din iulie.

În discursul său de deschidere a sesiunii, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a subliniat că alianța militară „se confruntă cu cea mai gravă amenințare la adresa securității euro-atlantice de o generație” din cauza „războiului de agresiune al lui Putin împotriva Ucrainei".

 Planurile NATO actualizate pentru apărarea Europei: 300.000 de trupe în alertă

El a spus că 40.000 de trupe NATO susținute de „rețele maritime și aeriene semnificative” sunt deja în alertă maximă, iar 300.000 la un nivel de pregătire ridicat, dar alianța militară trebuie să continue să își consolideze postura de apărare și descurajare, potrivit nato.int.

În pregătirea summitului liderilor NATO care va avea loc în capitala Lituaniei în perioada 11-12 iulie, miniștrii apărării NATO vor „revedea planurile actualizate pentru apărarea Europei”, a spus Stoltenberg.

Ei vor evalua, de asemenea, soluții de creștere a producției militare „pentru a ne asigura că baza noastră industrială poate satisface cererea mai mare”, a adăugat el.

NATO lucrează, de asemenea, la un angajament mai ambițios de investiții în apărare, care stabilește 2% din produsul intern brut „ca un minim de investit în apărare”, a precizat Stoltenberg.

Pe lângă aprovizionarea militară imediată, se așteaptă ca NATO să adopte un pachet de sprijin pe mai mulți ani pentru ca Ucraina să-și reconstruiască sectorul de securitate și apărare și trecerea la standardele NATO.

Rolul României la Marea Neagră

NATO își actualizează planurile geografice regionale pentru a se alinia la conceptul strategic adoptat la Summitul de la Madrid de anul trecut, adăugând detalii despre modul în care s-ar apăra de Rusia și de organizațiile teroriste. 

Citește și: NATO oferă garanții de securitate Ucrainei până după război, când va putea adera la Alianță

Aceste planuri vor fi folosite pentru a determina ce trupe, arme și echipamente sunt necesare, ce operațiuni și activități sunt prevăzute și, mai important, ce investiții se vor face.

Sunt prevăzute schimbări în structurile de comandă și control.

Citește și: VIDEO Atac rusesc la Kiev în timpul vizitei de pace al președintelui sud-african

Potrivit unui raport din mai, Marea Neagră este o linie de falie strategică între Alianța NATO și Rusia, iar invazia pe scară largă de către Rusia a dus la reconsiderarea poziției privind Marea Neagră.

Au fost luate mai multe decizii în această direcție pentru a consolida postura de apărare și descurajare regională a Alianței – cea mai vizibilă fiind batalioanele multinaționale din Bulgaria și România, potrivit nato-pa.int.

Planurile și detaliile structurii forțelor vor fi prezentate la summitul NATO din iulie de la Vilnius, Lituania.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te