Pentagon: Peste 40% din forțele ruse masate la granițele Ucrainei, în poziție de atac

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 19.02.2022 - 07:48
Pentagon: Peste 40% din forțele ruse masate la granițele Ucrainei, în poziție de atac. / Foto: aljazeera.com

Peste 40% din forţele ruse relocate la frontierele Ucrainei sunt în prezent în poziţie de atac, a declarat vineri un responsabil al Pentagonului, menţionând că faza de destabilizare a ţării dusă de Rusia "a început", notează AFP.

Investește în acțiuni cu 0% comision!

Capitalul tău este expus riscurilor.
SHARE

Statele Unite, care estimează la peste 150.000 numărul soldaţilor ruşi desfăşuraţi la nord, la est şi la sud de Ucraina, au observat cu începere de miercuri mişcări de trupe ruse către frontieră, a declarat sub protecţia anonimatului acest responsabil din cadrul Departamentului american al Apărării.

"Între 40% şi 50% sunt în poziţie de atac. S-au desfăşurat în punctele de adunare tactică în ultimele 48 de ore", le-a spus el unor jurnalişti.

Citește și: Începe „circul”: Rușii își fac vânt în Donbass, după mercenari din Kosovo, Bosnia și Herțegovina

Punctele de adunare tactică sunt zone apropiate de linia frontului unde o unitate militară se poziţionează înainte de a lansa o ofensivă.

125 de batalioane de infanterie, în apropierea frontierelor cu Ucraina, faţă de 60 în timp normal

Responsabilul a precizat că Moscova dispunea vineri de 125 de batalioane de infanterie în apropierea frontierelor cu Ucraina, faţă de 60 în timp normal şi 80 la începutul lunii februarie.

Confruntările tot mai numeroase dintre separatiştii pro-ruşi şi forţele ucrainene, declaraţiile incendiare ale liderilor pro-ruşi şi Kremlinului cu privire la situaţia din regiunile rusofone Donbas şi Lugansk corespund "campaniei de destabilizare a Ucrainei (care) este în desfăşurare", potrivit acestui responsabil.

Citește și: Memorandumul Trilateralei Ucraina, Polonia, Regatul Unit împotriva agresorilor

Secretarul Apărării, Lloyd Austin, a afirmat la postul ABC că preşedintele Putin a adunat elementele "necesare pentru o invazie de succes".

"Nu cred că este o cacealma", a spus el potrivit unui fragment difuzat vineri dintr-un interviu care va fi difuzat duminică.

"Are la dispoziţie o serie de opţiuni şi ar putea ataca în cel mai scurt timp", a spus el din Polonia, unde s-a întâlnit cu militari americani şi polonezi.

Washingtonul avertizează de mai multe săptămâni că Rusia va provoca un incident la frontiera ucraineană pentru a justifica o invazie a Ucrainei.

Rusia neagă orice plan de invazie, dar cere garanţii pentru securitatea sa precum retragerea NATO din Europa de Est, tot atâtea cereri respinse de Occident.

Moscova, pe lângă sprijinul acordat separatiştilor înarmaţi, a anexat deja un teritoriu ucrainean, Peninsula Crimeea, în 2014. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te