OFICIAL Austria impune condiții dure să ne lase în Schengen: Păstrăm 8.000 de migranți ilegali

DE Florin Budescu | Actualizat: 31.12.2023 - 10:54
Austria impune condiții dure sa ne lase în Schengen - Foto: Profimedia Images

OFICiAL Austria impune condiții dure sa ne lase în Schengen: Păstrăm 8.000 de migranți ilegali. Ministerul austriac de Interne a anunțat finalizarea negocierilor pentru elaborarea unui text juridic obligatoriu.

SHARE

OFICiAL Austria impune condiții dure sa ne lase în Schengen: Păstrăm 8.000 de migranți ilegali. Ministerul austriac de Interne a anunțat finalizarea negocierilor pentru elaborarea unui text juridic obligatoriu, privind aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen, pe domeniul aerian.

Acesta este rezultatul discuţiilor care au avut loc în această lună, cu miniștrii de Interne din cele două țări.

OFICiAL Austria impune condiții dure să ne lase în Schengen

Toate cele trei condiții puse de Viena au fost incluse în documentul cu caracter juridic obligatoriu: creșterea operațiunilor Frontex în Bulgaria și România, precum și bani de la Comisia Europeană pentru o protecție mai bună a frontierelor externe pentru cele două țări; consolidarea controalelor la frontierele terestre și acceptarea solicitanților de azil din Austria, în special a celor proveniți din Afganistan și Siria, prin România și Bulgaria, menționează sursa citată.

Ministerul de Interne de la Viena a insistat asupra condițiilor, în cadrul negocierilor în curs. Cea mai importantă este ca migranți ilegal, descoperiți în România, să rămână în această țară.

Anul acesta, la granița cu Ungaria au fost prinși 8.000 după cum a aflat Newsweek România.

Citeşte şi: „Șantajul” Vienei: Dacă România nu acceptă refugiați, nu intră deloc în Schengen

Documentul a fost trimis vineri seară președinției spaniole a Consiliului UE. Acum este rândul președinției Consiliului UE și al Comisiei Europene să pună în aplicare din punct de vedere juridic acordul Schengen Air (aderarea la spațiul Schengen aerian), mai arată Kurier. „Schengen Air” înseamnă că, în viitor, pasagerii aerieni din România și Bulgaria nu vor mai fi nevoiți să zboare spre Europa prin terminalele străine.

Potrivit acordului, Bulgaria și România ar urma să aplice acquis-ul Schengen la frontierele lor aeriene și maritime începând din martie 2024, a anunțat miercuri Ministerul român de Interne.

Condițiile austriece pentru un "Schengen Air" sunt o creștere a operațiunii Frontex în Bulgaria și bani de la Comisia Europeană pentru o protecție robustă a frontierelor externe. Ministerul de Interne de la Viena a cerut, de asemenea, întărirea controalelor la frontierele terestre și ca România și Bulgaria să preia solicitanții de azil, în special din Afganistan și Siria.

Citeşte şi: EXCLUSIV Prețul plătit ca să intrăm în Schengen. 8.000 de migranți ilegali rămân în România

Ca de obicei, pașaportul va fi verificat la poartă de către companiile aeriene, cu sprijinul suplimentar al poliției austriece și al celei române sau bulgare. Cea mai apropiată dată posibilă pentru introducerea regulamentului ar fi martie 2024, mai adaugă publicația austriacă, conform Digi24.

„În prezent, nu există negocieri și, prin urmare, nicio dată privind aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen”, subliniază ministerul austriac despre aderarea la spațiul Schengen terestru.

Kurier reamintește că, pe 8 decembrie 2022, Austria a blocat extinderea spațiului Schengen pentru România și Bulgaria, invocând numărul mare de solicitanți de azil veniți din cele două țări. Tot atunci, Olanda s-a opus aderării Bulgariei la Schengen.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te